изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:40 EEST
Стоилов: Не помагаме на гръцкия народ, а на кредиторите    
Парламент

Когато се прави призив "дайте да помогнем на Гърция", трябва да се има предвид, че се помага не толкова на гръцкия народ, колкото на неговите кредитори. Те стимулираха политиката, която днес катастрофира. Този коментар направи от трибуната на Народното събрание депутатът от БСП Янаки Стоилов, предаде репортер на БГНЕС. Стоилов взе думата след изненадващото изказване в парламента на премиера Бойко Борисов, който обясни, че България е получила гаранции, че при евентуален отказ на Гърция да върне мостовия заем от 7,1 млрд. евро, страната ни няма да претърпи никакви загуби, защото те ще бъдат покрити само от страните-членки на Еврозоната.



Трябва да насочим своята критика към ставащото в Европейския съюз в последните години, посочи Стоилов. Според него не трябва да се превръща в заразителен пример всички да плащат сметката на неколцина, които са в по-изгодна ситуация. Солидарност означава тези, които имат повече, да помагат на бедните, а не обратното, каза той.

Според Янаки Стоилов има прекалено много неясноти около краткосрочната помощ за Гърция по механизма за финансова стабилност. Не е станало ясно какъв все пак ще бъде делът на България в тези 7 млрд. евро, независимо дали при дефолт на плащанията ние ще загубим или не. Според Стоилов е станало ясно, че ще бъдем обезщетени от фонда с държавни активи на Гърция на стойност 50 млрд. евро, когато те се разпродадат, но това е прекалено условно.

Той направи връзка със ситуацията у нас и нашите амбиции за членство в Еврозоната. "Когато избрахте управителя на БНБ, почти всички декларирахте как устремно сме се насочили към Еврозоната, без анализ на плюсовете и минусите", припомни Стоилов. По думите му, на Гърция наистина са били наложени тежки условия и тя не успя да се пребори изцяло за интересите, които отстояваше, но това не е въпрос към едно отделно правителство, а е въпрос за провежданата в Гърция политика, както и за политика на транснационалните компании в голяма част от европейските държави.

"Гръцкият пример показва и нещо друго - съпротивата на отделните народи да променят тежките финансови условия и диктата на такъв тип политика, могат да са успешни, само когато започнат да се обединяват в тяхното отстояване. Това е една от поуките - колкото и да е опитната гръцката политика, колкото и да е силен гръцкият народ. Представете си какво ще стане в България, ако две седмици банките са затворени и те трябва да излязат да гласуват. Щяха да накажат собственото си правителство, а нямаше да се обединят, за да покажат на Европа, че съзнават проблемите и искат промяна", прогнозира Стоилов.

"На какво основание страни в Еврозоната не изпълняват стриктно изискванията за използването на европейската валута? След като гръцките банки не бяха в несъстоятелност, след като има правила, по които ЕЦБ трябва да рефинансира и да осигурява платежни средства, дали отказ да го направи не беше много ефективно средство за външен натиск?", попита зам.-председателят на БСП.

Според Стоилов темата с дълга е една, но темата за това какво е паричното обръщение и какви са отношенията между търговските банки в Еврозоната и Европейската централна банка е друга тема, която има своите правила и те трябва да се спазват.

По тези въпроси не се говори, каза Стоилов и призова когато Владислав Горанов отиде в Брюксел, да постави въпроса едни и същи ли са правила към всички, независимо колко са удобни или не те в даден момент. Поради тази причина БСП са резервирани към идеята да участваме в подпомагането на Гърция за връщането на заемите и към ЕЦБ и МВФ, посочи Стоилов. "Искаме да се солидарни с гръцкия народ, но не сме готови отново България да бъде с девиза "винаги готов" и когато ни изкомандва някой, да вадим от празните си джобове", завърши той.  bgnes.com

БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ: Извънредно! Бойко Борисов: България ще участва в механизма за помощ за Гърция


 


Сходни връзки

Стоилов: Не помагаме на гръцкия народ, а на кредиторите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди