изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:48 EEST
Откриха паметника на Васил Левски в центъра на Шумен    
Общество С тържествена церемония в центъра на Шумен днес бе открит бюст - паметник на Васил Левски. Пред събралите се десетки граждани кметът на областния град Красимир Костов отбеляза, че 18 юли е денят на Освобождението на Шумен и точно преди 137 години в малкото градче Сан Стефано е подписан договорът, с който се възражда най-старата държава в Европа.

"Точно 137 дни след този договор шуменци с основание ликуват, защото получават своя шанс за независим живот, своята нова възможност да продължат развитието си, прекъснато насилствено през 14 век", допълни Костов, цитиран от БТА.

Паметникът бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, след което пред монумента се състоя ритуал по поднесени венци и цветя. Тържеството завърши с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър. Военният историк и полковник от резерва Мишо Йорданов каза, че Шумен е сред малкото градове в страната в които до момента е нямало паметник на Васил Левски.

Затова е сформиран инициативен комитет за събиране на средства за изграждане на монумент на Левски. До момента от фирми и граждани са събрани около 80 процента от необходимите близо 20 000 лева, уточни Йорданов. Той допълни, че откриването на паметника е ден преди честването на годишнината от рождението на Левски.

На последното заседание на Общинския съвет в Шумен проф. Добрин Добрев от ГЕРБ заяви, че бюст-паметникът на Левски е избран от каталог и има още осем подобни копия в страната.

Йорданов тогава каза за БТА, че паметникът на Апостола е избран по каталог, за да излезе по-евтино. За откриването на паметник на Левски в центъра на Шумен, изработен по каталог, гласуваха 20 общински съветници, основно от БСП и ДПС.

От ГЕРБ изказаха мнение, че Левски заслужава паметник, който не е избран от каталог и предложиха неговото място да е пред военния факултет в града.

http://pik.bg

 


Сходни връзки

Откриха паметника на Васил Левски в центъра на Шумен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди