изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-29 @ 02:47 EEST
ДОБРИЧ - НАД 4300 РОЗИ ЦЪФТЯТ В НАЙ-ГОЛЕМИЯ РОЗАРИУМ В БЪЛГАРИЯ    
Любопитно

Във възстановения розариум в градския парк в Добрич има над 4300 цветя. Те са от 37 сорта от основните групи рози – полиантни, чайно-хибридни, влечащи, щамбови или дървовидни, като последните са представени от плачещи и кълбовидни форми в различни цветове. Сред по-известните сортове са „Жълта кралица”, „Златна точка”, „Дабъл дилайт”, от червените – „Мистър Линкълн”, „Дама на сърцето”, розово-жълтата Mme Mеiland, полиантните „Айсберг” и „Кент”, от белите влечащи – „Девица” и „Санта Рей”, Rina Herнoldt при червените, изпъстрени с бяло, розово и кремаво.Те цъфтят в богата гама от цветове – червени, жълти, розови, бели, оранжеви, пъстри. Има розово-жълта, червено-бяла, цветовете на друга са от тъмночервено през розово до бяло. В розариума могат да се видят уханни цветове в оранжево-жълти и лилави краски. Техният общ брой е 4300, като дървовидните са около 20.
Сортовете, които могат да се видят в добричкия розариум са разпространени в Европа, голяма част са много стари, но има и такива, които са по-малко разпространени като Дабъл лайт, който цъфти в червено с кремаво до бяло, както и Абракадабра, който се използва у нас от около десет години.
 Малко са местата, където са събрани толкова много сортове, споделя ландшафтен архитект Ганка Пенева – главен експерт Озеленяване в Община Добрич. Но, толкова богат като добричкия розариум у нас, а и на такава площ над 2 декара.
С него преди няколко години бе възстановен старият розариум в градския парк, който е съществувал след 1954 г. до 1994 година. Това стана възможно в рамките на проекта „Добрич – жива шевица от таланти”, финансиран по ОП „Регионално развитие”. Стойността на изпълнението на дейностите по възстановяването му е 40 000 лв.
Розариумът точно пресъздава планировката на алейната мрежа, такава, каквато е била в средата на миналия век. Използван е архивен план на градската градина от 1950 година. Идеята е била възстановяване и запазване на характера на старата градина и внасяне на нови елементи – перголи, арки при влизане в розариума и шатрата в средата. Идеята е с времето новите елементи постепенно да се покрият от влечащите рози и да оформят уединени и приятни места за отдих.
Сортът Madame A. Meilland, който добричлии отглеждат в своя розариум, е уникален и един от най-обичаните в цял свят. Известен е още с имената Piece, Gloria Dei, Gioia.
Създаден е от Франсис Мейланд във Франция между 1935 и 1939 г. Той го нарича на името на майка си - Клавдия. По онова време жените обаче са се представяли с имената на съпрузите, поради което наименованието отговаря на тогавашните традиции - Madame Antoine Meilland.
През юни 1939 г. розата е представена в Лион, където производителите на рози организират годишното си събиране. Тя се оказва истинска сензация - цветът е огромен с нежни нюанси на жълто, преливащи се в розово. Малко след това започва войната. Разтревожен за съдбата на своето творение, Мейланд изпраща материал за присаждане на приятели градинари в САЩ, Германия, Италия и Турция, става ясно от Уикипедия.
Неговият представител в Америка Роберт Пайл е възхитен от новата роза и започва да я размножава. През 1943 г. я регистрира под името Piece. Официалното представяне става на 29 април 1945 г. в Пасадена. Името Piece се оказва много подходящо, защото точно на този ден Берлин пада и войната с Германия практически свършва. Същата година, на учредителната сесия на ООН в Сан Франциско всички делегати получават по една такава роза с пожелание да им помогне в усилията да изградят вечен мир на земята.
След войната Мейланд получава патент във Франция под първото име, което и е дал — Madame A. Meilland. По това време розата започва да се продава в Германия като Gloria Dei (Слава на Бога), а в Италия Gioia (Радост). Те, както и Piece, са търговски имена и Франсис Мейланд не възразява на тяхното използване. Световната федерация на розарите й дава титлата Favorite Rose of the World — любимата роза на света. Когато създават Алея на славата, първата роза, поставена там, е Piece/Madame A.Meilland. Смята се, че досега са продадени над 50 милиона от нея. НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧ - НАД 4300 РОЗИ ЦЪФТЯТ В НАЙ-ГОЛЕМИЯ РОЗАРИУМ В БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.33 секунди