изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:23 EET
ЗЕМЕДЕЛСКАТА КАМАРА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПО-БЪРЗА И КАЧЕСТВЕНА ПРОМЯНА В РАЗВИТИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО    
Интервюта Пред НДТ Димитър Николов – ветеран в земеделското производство

-      Г-н Николов, Вие сте радетел за създаване на земеделска камара. Защо е необходимо създаването й?

-      Земеделските камари в напредналите страни съществуват от близо 100 години и са оказали голямо влияние върху успешното развитие на земеделието им. У нас те съществуват само от 1928 до 1944 г. Днес отделните производствени структури са обединени в професионални съюзи, за да защитават най-вече своите браншови интереси, но не и обществените – чрез цялостното обединяване на всички браншови организации в единна структура.

Със създаването на земеделска камара (ЗК) ще се постави началото на една организация, която стои в основата на земеделското производство по подобие на западно-европейските държави и ще бъде най-добрият посредник между земеделските стопани и Министерството на земеделието и храните. По своята форма на сдружаване тя е по-висша организация на земеделско-стопанска организираност.

Целта е, да се постигне по-бърза и качествена промяна в развитието на земеделието и селските райони. Чрез нея ще се установи представителност и партньорски отношения с МЗХ и комисията по земеделие в Парламента с осигуряване на икономическа защита и предоставяне на разнообразни услуги на земеделските стопани.

-          Каква е същността на земеделската камара?

-        Членовете й се избират от земеделските стопани, чийто брой е в зависимост от размера на стопанисваната земя, и, образно казано, тя се явява като второ Министерство на земеделието, което стои най-близко до преките земеделски производители. Тя е обединителен център на всички производствени структури. На практика земеделските стопани се управляват чрез своите избраници в камарата, която предоставя на Министерството информация и изказва мнението си по всички въпроси на националната земеделска политика, където двете страни постигат единомислие по решаване на проблемите.

В другите държави финансирането на земеделските кооперации се извършва от държавата чрез данъчните власти с отчисления от поземления данък. Това у нас е невъзможно, поради липса на поземлен данък. Затова финансирането е възможно да става предимно от земеделските стопани в минимални размери и в зависимост от размерите на стопанисваната земя, примерно по 0,02 лв. на декар.

-          Каква е необходимостта от създаването им?

-        Ниската квалификация на преобладаващата част от земеделските стопани, които са неорганизирани в болшинството си.

Продължаващото раздробяване на земята и неизградени пазарни структури.

Нарушеният баланс в производството между отделните подотрасли на земеделието.

Недостатъчният ангажимент на общините в управлението и контрола на земеделието.

Липсата на разработена Областна концепция за развитие на земеделието и селските райони.

Липсата на класическия подход „отдолу-нагоре“ за децентрализация на производството.

Неизползваните възможности за създаване на трудова заетост. Липсата на структури, които да бъдат двигатели на земеделската политика на областно ниво, както чрез соцпериода с тогавашните управления „Земеделие“ със съответните отдели към ОНС. В ЗК ще бъдат избрани можещи хора с добра подготовка. Съществуващите днес многобройни камари на строителите, на търговците, на адвокатите, проектантите и пр. засилват нуждата от такава и в земеделието.

-      Какви ще са ползите на земеделските стопани от камарата?

-      Предоставяните услуги на стопаните са насочени към балансирано секторно и структурно развитие на земеделското производство, като предоставяне в комисията по земеделие в Парламента на законопроектите, спешно приемане на Закон за наследяване на земеделските имоти, с което ще се преустанови раздробяването на земята при наследяване в идеални, а не в реални граници или вдигане на прага, под който да не се разрешава разделянето на имота, по подобие на западно-европейската практика. Друга полза ще е приемане на Закон за защита на земеделските производители, на Закон за земеделското производство („земеделски кодекс“), допълнение към Закона за подпомагане на земеделските производители със създаване на специализирана земеделска банка, изменения и допълнения към Закона за арендата с разработване на типови договори от държавата за различните райони на страната, Закон за браншовите организации. Извършване на ново териториално райониране на отделните производства в зависимост от природните и други дадености. Създаване на фермерски кооперативи от всички видове производствени структури. Навременно информиране на стопаните за състоянието на пазарите и уреждането им. Разработване на проект за подобряване дейността на Добрички панаир за намиране истинското място на земеделските стопани в него. Подобряване на професионалното образование чрез преструктурирането му, а докато това стане ще се осигурят „писани технологии“ за стопаните по всички видове производства.

Преструктуриране ефективността на информационно-съветническото обслужване на стопаните с активното участие на общините.

Разработване на проекти за развитие на земеделието и селските райони и подпомагане разработването на индивидуални и групови проекти на стопаните.

Консултантски услуги по управление на стопанството, правни въпроси, данъци и др.

Оказване помощ на намиращите се във финансово затруднение стопани.

Въвеждане на европейския модел на управление чрез общините, за което държавата да прехвърли част от своите управленски права в земеделието пряко на общините.

Подобряване дейността на службите за съвети в земеделието с назначаване на определен брой съветници към общините.

За намаляване на безработицата. Въвеждане на акордния модел на производство в личните дворове на селското население с предимствено развитие на птици, свине и зеленчукови оранжерии. Създаване на производствени сдружения за стопанисване на част от земите на ДПФ и ОПФ с договори под наем за отглеждане на трайни насаждения и др.

В заключение можем да кажем, че със създаването на ЗК в област Добрич ще се постигне по-стабилно развитие на земеделието и селските райони, като се освободим от досегашните подходи и наложим европейския модел на земеделско развитие.

-      Какво бихте направил за възхода на земеделието, ако зависеше от Вас?

-      Най-важните проблеми, които ще реша са: Спешно приемане на Закон за наследяване на земеделските имоти, с който да се преустанови продължаващото им раздробяване чрез наследяване в идеални граници или вдигане на прага под който да не се разрешава разделянето на имота. В западно-европейската практика със закон не се разрешава разделянето на земята в реални граници, докато у нас все говорим за комасация, а продължаваме да я раздробяваме.

Създаване на специализирана земеделска банка и на кредитни селски кооперации по подобие на европейските страни за намаляване на цената на кредитите. Акционери в банката ще станат земеделските стопани.

Приемане на Закон за браншовите организации, с който да се сложи ред в създаването им, защото се нароиха безброй такива от които няма полза.

Допълнения към Закона за арендата и арендните отношения, с които държавата да разработи типови договори за различните райони на страната, каквато е практиката в европейските страни.

Извършване на ново териториално райониране на отделните производства, в зависимост от конкретните природни и други условия.

Преобразуване на земеделските производствени кооперации в капиталови дружества (ООД, АД) по подобие на тези в ГДР, Чехия, Унгария и др.

Създаване на фермерски кооперативи от всички производствени структури, за да се ограничи монополното влияние на преработвателните, снабдителни и търговски фирми.

Докато се преструктурира професионалното образование, както е в напредналите страни, държавата да осигури „Писани технологии“ на всички стопани за различните видове производства.

Подобряване ефективността на информационното и съветническо обслужване, с активното участие на общините като разпространяват изнесените материали на семинарите чрез селските кметове до всеки стопанин срещу подпис.

Премахване на уравниловката при субсидирането само на площ и премине на площ и реализирана продукция в съотношение 1:1, както и на кравите на глава независимо от млечността.

Въвеждане на класическия подход „отдолу-нагоре“, широко прилаган в развитите страни, който да обхване: Провеждане на изнесени заседания на комисията по земеделие в Парламента и Колегиума на МЗХ по важни въпроси; Разработване на Концепции на областно ниво, в които да се представят вижданията и оценят качествата на кадрите по места и подпомогнат разработките на национални стратегии и програми.

Въвеждане на европейския модел на управление чрез общините, произтичащо от директивите за местно самоуправление на ЕС. За целта държавата ще прехвърли част от управленските си права в земеделието пряко на общините, които да поемат регулаторни и контролни функции.

Подобряване дейността на службите за съвети в земеделието, като към общините се назначат определен брой съветници и заплащането им се обвърже 1:1 от общината и земеделските стопани.

Създаване на земеделски камари, по подобие на другите държави.

Въвеждане на Акордния модел на производство в личните дворове на населението с предимствено отглеждане на зеленчукови оранжерии, свине в сгради тип „Веранда“ и птици. НДТ

 


Сходни връзки

ЗЕМЕДЕЛСКАТА КАМАРА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПО-БЪРЗА И КАЧЕСТВЕНА ПРОМЯНА В РАЗВИТИЕТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди