изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:39 EEST
Кольо Парамов: Корабособствениците в Гърция създадоха и дърпат конците на “Сириза”!    
Интервюта Кольо Парамов е завършил икономическа география и философия в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и международни икономически отношения в УНСС. Бил е кмет на промишленото селище "Ерма река" и зам.-директор на “Горубсо" - Златоград. Народен представител от БСП в 36-ото Народно събрание. Парамов е първият “червен” депутат, който напуска партията. Главен ревизор на БНБ до 1998 г. при управителите Любомир Филипов и Светослав Гаврийски. Уволняват го по настояване на премиера Иван Костов. В момента е финансов консултант.

- На какво гърците казаха “не” на референдума, г-н Парамов?
- Почувстваха се унижени, че трябва да изпълняват на секундата желанията на европейски чиновници, и то по модел, по който те са решили. И казаха: не, това няма да го допуснем! Ние се изправяме против това отношение! Ние ще подпишем споразумение, няма да съборим еврозоната, но не приемаме това отношение. Много грешно се възприе, че те казаха “не” на Европейския съюз и на еврозоната.

За нас, българите, най-важната поука от гръцката криза е, че другите народи умеят да уважават традицията. Това, което направиха гърците, е за нас един много сериозен урок. Когато решават много сериозен държавен проблем, те се обединяват и си търсят икономическата и държавническа изгода. И ние трябва да проумеем какво трябва да бъде нашето поведение за в бъдеще.

Гърците използваха последователно и системно кризата, за да покажат силата на принципите на демокрацията. И успяха да се възползват от това. Аз съм един от малкото анализатори, който е убеден, че

те ще постигнат суперположителен резултат от своите искания

Защото тази единност, моделирана от техните стари политици и от техните лобита и в САЩ, и в Европейския съюз, допринася за придобиване на реални икономически резултати за Гърция като държава.

Силните хора на деня в Гърция, в лицето на корабособствениците, направиха всичко възможно да преодолеят нихилизма, който в последно време завладя хората там и особено младото поколение. Те веднага извикаха “на бял свят” един левичарски настроен водач – Алексис Ципрас, който заедно с финансовия министър Янис Варуфакис да убедят най-широките маси от населението, най-бедната прослойка от него, че имат съществена роля в определянето на бъдещето на Гърция. Това “не” на референдума беше много важно и за тържеството на единството на гръцката нация. Психологическият аспект на това гръцко “не” беше много силен!

- Значи мултимилиардерите корабособственици в Гърция “дърпат конците” на левичарската “Сириза”?
- “Сириза” е създадена от тях. И тя реализира програмата на корабособствениците. Ако някой в България се заблуждава, че корабособствениците стоят там някъде далеч, захласнати в своите печалби и в своите богатства, и не се интересуват от политиката на Гърция, той явно не е в час. Корабособствениците в Гърция в момента не плащат нито едно евро данъци! За да не се допусне техните кораби да отидат на свободен флаг в чужбина, гръцките правителства досега са ги освобождавали от данъци. Но сега те бяха притиснати от Европейския съюз да бъдат данъчно ангажирани. Ципрас обаче не се съгласи с това и не подписа споразумението.

В България е страшно погрешна представата относно левичарската политика на “Сириза”. Ако гръцките корабособственици и богати хора не бяха дали сила и възможност за изява на Ципрас, той нямаше да се качи на политическата сцена. Те видяха, че старите партии - “Нова демокрация” и плутокрацията на лявото движение ПАСОК, се огънаха пред олигарсите и започнаха да се стремят само към лично обогатяване; видяха, че никой в Европа не ги приема на сериозно и техният авторитет е сринат, и решиха, че трябва да променят нещата.

- И на гърците ще бъдат опростени 200 млрд. евро дългове?!
- Да, няма такава държава! Те на два пъти досега успяха да спестят около 120 млрд. по старите договори. Сега са поставили условие с около 30 процента да бъде намален големият дълг - това са някъде около 80 млрд. Сигурен съм, че това ще бъде прието. За последните 17 години са им опростени 200 млрд.! Оставаме настрана парите, които получиха по първата и по втората програма. Там има остатък от 7 млрд. и 200 млн. Сега ще направят всичко възможно да вземат за 2016-2017-а и половината от 2018 г. още 59-85 млрд. евро. Ако това стане, те осигуряват плащането на сегашните пенсии, или ако ги намалят, то ще бъде с между 5-7%. А не с 30-40 процента, както искаше Европейският съюз.

А най-важното нещо, което гърците се канят да предложат на ЕС и съм почти сигурен, че ще бъде прието, е през следващите 20 години да не плащат нищо по дълга. Това означава, че от края на юли 2015 г. до края на юли 2035 г. те няма да плащат главницата по дълга. Те не само ще намалят този дълг с 200 млрд. за последните 17 години,

но и ще отсрочат с 20 години плащането по него

Театърът, който се разигра в Гърция, ще стане причина Международният валутен фонд и Европейската централна банка да се замислят за първи път по какъв начин ще трябва да се процедира и с другите държави от еврозоната.

- На фона на това какво се случва през годините у нас?
- През април 2009 г. аз предложих един план ние да искаме от Международния валутен фонд един заем от 10 млрд. долара. Тогава МВФ даде 22 млрд. долара на Румъния и 36 млрд. долара на Полша при лихва 1 процент. Точно преди стартирането на финансовата криза през октомври 2009 г. Ако България беше взела тогава 10 млрд. долара заем, ние можехме да укрепим някои от основните държавни компании и още тогава да върнем заеми, които бяха сключени със скъпи лихви, особено този на Милен Велчев. Можеше бързо да се освободим от такива заеми, а не тази година да плащаме милиард и половина лихви и да връщаме част от главницата. С тези свободни пари можехме да преструктурираме доста подотрасли в страната и да имаме сериозни изгоди. Можеше да отделим 500 млн. долара за БДЖ, например, и сега да не пътуваме в скапани влакове, произведени 1959-1961 г., а в съвременни европейски композиции.

Но ние тогава не пожелахме да вземем този заем и тръгнахме по либертарианската, суперсвободна политика, а валутният борд се смяташе за манна небесна, която ще реши всички проблеми. Валутният борд е една временна система за управление на финансите. Той е една временна дисциплинираща мярка, но тя не води до никакъв растеж. Ние отчитаме някакъв растеж 1 процент и половина, но той не ни дава никаква сила, никаква възможност.

Ние нямаме нормално парично обращение и затова всеки бизнесмен в България се чуди по какъв начин да излъже държавата. Държавата се мъчи по какъв начин да намери тези пари, с които бизнесмените са излъгали държавата, и си получава едно надбягване в пустошта! Това надбягване в пустошта не може да продължава вечно.

Тогава не взехме този заем от 10 млрд. долара

от МВФ, дойде кризата, продължи 5 години, и затова сега сме на този хал с потреблението, затова сме в тази тежка дефлация, затова сме със сгрешена доходна политика. Умението да гледаш напред и да изчистваш скъпия дълг с много по-евтин, по-изгоден дълг е матрично мислене за големите икономисти и програматори, които гледат в перспектива поне с 3-4 години напред.

Българите трябва да видим какво ще правим през следващите 10 години - ще стоим ли барикадирани във валутния борд със залостени врати и ще се надяваме да изпратим още българи в чужбина, за да пращат пари на майките си и бащите си да се изхранват, или ще раздвижим икономиката, ще вдигнем работните заплати и пенсиите, ще направим коренно различна доходна политика…

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Кольо Парамов: Корабособствениците в Гърция създадоха и дърпат конците на “Сириза”! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди