изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:46 EEST
МИТРОПОЛИТЪТ ОСВЕТИ НОВИЯ ХРАМ В С. СОКОЛОВО    
ОбществоВарненският и Великопреславсси митрополит Йоан освети в събота новата църква в балчишкото село Соколово. Заедно със свещеници от епархията той отслужи чин на освещаване, Утреня и света литургия в новия храм „Св. Св. равноап. Кирил и Методий“. Храмът се издига непосредствено до училището, където е била старата църква, разрушена през 60-те години на миналия век. Храмът е изграден със съдействието на Община Балчик, Агенцията по вероизповедания, ЗКПУ „Сокол“ – с. Соколово и други дарители.

На празника се събраха стотици жители и гости село Соколово.
Сбъдна се мечтата на миряните от с. Соколово, и тук да има църква, каза кметът на селото Минко Попов.
През 40-те години на миналия век в селото е започнал градеж на храм, когато то е населявано от румънци, но след Крайовската спогодба, те се изселват в Румъния. Църквата е разрушена през 60-те години, когато в двора й е изградено училище. Първата копка на новия храм е направена през 2009 година, в присъствието на покойния митрополит Кирил.
Соколово е едно от най-бързо развиващите се селища в Добруджа. Тук живеят 1000 души от над 30 националности. 30 семейства англичани и руснаци са се заселили постоянно в селото.
Жителите на Соколово работят основно в туризма и селското стопанство. Активното строителство в селото също осигурява работни места. Безработицата е минимална. 
Землището на Соколово е 48 000 дка. Земята се обработва от арендатори, частни земеделски стопани и двете местни кооперации.
В селото има и малък параклис, който носи името „Св. Архангел Михаил", но той не функционира, каза кметът.
Преди седмица митрополитът освети нова църква в друго от селата в Община Балчик – Храброво. НДТ


 


Сходни връзки

МИТРОПОЛИТЪТ ОСВЕТИ НОВИЯ ХРАМ В С. СОКОЛОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди