изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:23 EET
К. БАЛАБАНОВА: НЕ УНИЩОЖАВАЙТЕ ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ    
ПарламентНародният представител от АТАКА Калина Балабанова настоя министър Десислава Танева да спре масовите съкращения в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в Генерал Тошево. Тя уточни, че до момента щатът на най-големия научно-изследователски институт в селскостопанската академия е намален с 45 щатни бройки.

„ДЗИ е структурата, която носи най-много приходи като селекционен център за създаване, внедряване и разпространение на български сортове пшеница, тритикале, ечемик, фасул, леща, хибриди слънчоглед, заяви по време на парламентарния контрол Балабанова и направи забележка на Танева, че земеделското министерство не е превело средства за гориво и резервни части в период на пролетна сеитба. „ДЗИ разполага с нищожните 35 лв. на декар за преки разходи. В същото време ДЗИ е отчел в министерството приходи от продадени земеделски семена за 1 200 000 лв. и над 700 000 лв. към фонд „Земеделие“, посочи Балабанова. Тя подчерта, че съкращаването на щата на ДЗИ от специалисти и ненаврeменното финансиране на дейността на института ще даде възможността на външни фирми да се установят трайно на българския пазар за посадъчен материал, което ще нанесе вреди както на земеделския производител, така и на държавата.
В тази връзка тя попита министър Танева какви мерки ще предприеме МЗХ за разрешаването на проблема и спирането на уволненията, възнамерява ли да възстанови взетите 3 милиона от бюджета на селскостопанската академия чрез актуализация на Държавния бюджет и ще излезете ли с официална позиция относно твърденията, че 15 хиляди декара ще бъдат отнети от ДЗИ и ще бъдат предоставени на лица, свързани с ГЕРБ.
Министър Танева призна за съкращенията и информира, че вече били приключили. Тя започна да изрежда какво образование са имали освободените от работа и даде пример, че във френския национален институт за селскостопански изследвания броят на учените и броят на помощния персонал бил 1 към 1. А в института в Генерал Тошево не било така.
„Защо неглижирате 45 щатни бройки. Това са човешки съдби. Недейте така. Не мога да разбера защо се опитвате да унищожите нещо, което работи за България. Институтът носи на България 5 милиона, въпреки ъгъла, в който е натиснат в момента от вашето управление. Ако навреме се плащат всички сметки за ток, резервни части, гориво, то приходите биха възлизали дори на 10 милиона. Защо не работим за подпомагането института, вместо да го затрудняваме, дори унищожаваме?“, възрази Калина Балабанова.
„Нали все се оплаквате, че няма пари за пенсии, за заплати. Ето ви нещо, което носи пари на държавата. И ние не го подпомагаме“, продължи депутатката.
Балабанова беше категорична, че ако проблемите не се разрешат, лично тя ще й иска оставката „оттук до Генерал Тошево и обратно“. Дори  предложи да отидат заедно там, за да се увери министър Танева в настроенията на хората.
Тъй като атакистката научи, че малко след като е отправила въпроса към Танева токът на сескостопанския институт бил платен, тя се зарече: „Ако за плащането на горивото и всички необходими разходи на института (което е задължение на министерството на земеделието и храните) е нужно да вкарвам въпроси към вас, то тогава депутатите от АТАКА всеки месец ще ви входираме питания и до края на годината може би ще се разплатите“, заключи Балабанова. НДТ


 


Сходни връзки

К. БАЛАБАНОВА: НЕ УНИЩОЖАВАЙТЕ ДОБРУДЖАНСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ИНСТИТУТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди