изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:22 EEST
И В ДОБРИЧ Е ПОПАДНАЛО ЗАРАЗЕНО С АНТРАКС МЕСО    
ЗдравеВ 30 търговски обекта е попаднало месо от транжорната, в която е било разфасовано заразеното с антракс месо. Това обяви областният управител на Варна Стоян Пасев, който се включи в заседание на кризисния щаб във връзка с откритите положителни проби от антракс в транжорна ЕТ „Дари”. Обектите, в които е открито заразено месо, са за бърза закуска, където се предлага скара и магазини за хранителни стоки.

Утре ще бъдат обявени поименно всички обекти, в които има попаднало месо със съмнения за зараза. На обектите ще има разлепени табелки с информация за гражданите.

За разлепянето на информационните табели отговарят органите на полицията, Българска агенция за безопасност на храните и регионалните здравни инспекции. Обектите ще бъдат затворени докато се направи пълна дезинфекция, след което отново ще бъдат отворени. Има данни, че месо от транжорната е стигнало до търговски обекти в Добрич и Бяла.

Към момента иззетото месо със съмнения за зараза е около 150 килограма. Една част от месото е изконсумирано от близки на починалия мъж от село Млада гвардия. Не е установено количеството месо, което е минало през транжорната. Специална организация ще има за унищожаване на месото, което вече хората са закупили.

************
Месото от кравата, умряла от антракс в село Млада гвардия и разфасована в транжорна в квартал "Аспарухово", е било разпространено в търговската мрежа, сочи последната информация от областната управа. Част от месото е иззето от ветеринарните власти. Друга част обаче, под формата на наденици, кебапчета и други месни произведения, е попаднала в магазините и, по непотвърдена информация, в курортните комплекси около Варна.По тази причина областният управител на Варненска област Стоян Пасев свика извънредно заседание на кризисния щаб.

Възможно е да има вторично заразяване от антракс във Варна, обяви Цветомир Петров, заместник-областен управител във Варна, който участва в извънредното заседание на кризисния щаб.

Днес стана ясно, че взетите проби от транжорна ЕТ „Дари” Пламен Илиев са положителни за антракс. До момента всички установени лица, консумирали от заразеното месо, са отрицателни. Тъй като са намерени следи от антракс в транжорната е възможно да има вторично заразяване от остатъци от спорите. Поради тази причина транжорната е затворена.

Всичко, което е произведено в периода 8 -22 юли се иззема от търговската мрежа. Разпространените животински продукти са с търговска марка ЕТ „Дари”. Продуктите са основно кебапчета, кюфтета, сасленки. По-късно днес ще бъде обявено в кои и какви обекти е разпространено месото. Има данни, че е попаднало месо от транжорната в търговски обекти в областта и в посока Добрич, както и в Бяла. Установено е, че количествата входящо и изходящо месо от месарския обект съвпада и има точни данни какво трябва да се изземе. Извънредното заседание на Кризисния щаб във Варна продължава.

Предстои хората да бъдат информирани и за това как да унищожат или къде да предадат въпросните колбаси, за да не се разпространи заразата.

*********************
Четирима души са задържани във връзка с разпространеното с антракс месо в търговски обекти в област Варна. Това обяви шефът на полицията във Варна Даниел Пашов, който докладва за ситуацията по време на заседание на кризисния щаб, свикан от областния управител на Варна.

Четиримата са задържани днес след 18.00 часа с полицейска мярка – 24 часа. Задържаните са от Варна и областта. Работи се по случая от разследващи полицаи с оглед документиране на цялата престъпна дейност. Случаят е докладван на Окръжна прокуратура Варна

http://www.blitz.bg

Кюфтета и кебапчета от заразеното с антракс месо откриха в Добрич

Внимание! Полицията издирва трима от кв. Аспарухово заради месото с АНТРАКС

Установени са 18 души, консумирали заразеното от антракс месо

Д-р Дочка Михайлова, РЗИ - Варна: 53-годишен мъж от Варненско е починал от антракс


В Копенхаген продават заразен с антракс хероин
Бял прах в детска градина вдигна на крак “Гражданска защита”
НЯМА АНТРАКС В ПРЪСНАТИЯ БЯЛ ПРАХ В БАЛЧИК
70-ГОДИШНА ПОЧИНА ОТ АНТРАКС
СЪБУЖДА СЕ СИНЯТА ПЪПКА
В ГЕНЕРАЛТОШЕВСКО ВЗЕХА МЕРКИ СРЕЩУ АНТРАКСА В РУМЪНИЯ
ТРЕТИ ПАЦИЕНТ СЪС СЪМНЕНИЯ ЗА АНТРАКС В РУМЪНСКО СЕЛО ДО ГРАНИЦАТА С БЪЛГАРИЯ
АНТРАКС В ЗЪРНЕВО


 


Сходни връзки

И В ДОБРИЧ Е ПОПАДНАЛО ЗАРАЗЕНО С АНТРАКС МЕСО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди