изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:20 EEST
СТРИКТЕН КОНТРОЛ ЗА КАСОВИ БЕЛЕЖКИ    
ИкономикаМасирани проверки стартираха служителите на НАП за спазване на разпоредбите на наредбата за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. Предмет на контрол ще бъде  отчитането на действителните приходите чрез издаване на касов бон.

Нарушенията ще се установяват от органите по приходите чрез извършване на контролни покупки, съпоставка на касовата наличност с отчетените обороти, проследяване на  плащанията и отразяването им в касовата книга на обекта. Установените при проверките обороти от продажби ще се съпоставят с данните получени в НАП чрез дистанционната връзка на фискалните устройства. При наличие на сериозни отклонения ще се извършват данъчни ревизии. Целта ни е оборотите да бъдат изцяло на светло. Нека бизнесът да печели добре, но и да плаща дължимите данъци и осигуровки. Контролът през летния сезон ще бъде силен не само по морето. Поради засиленото присъствие на инспектори и за да се избегнат опитите за измами, гражданите следва да имат предвид, че при проверки служителите  винаги се легитимират със служебната си карта. Освен това инспекторите на приходната агенция не приемат и не изискват плащания в брой. Всички дължими глоби се заплащат по банков път.
От приходната агенция припомнят, че касовите бележки са задължителни при продажбата например на билети за посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг, чадър на плажа и други услуги. Изключение от новото правило за издаване на касови бележки при продажба на билети срещу услуги се прави в случаите, когато става въпрос за продажба на билети, карти, абонаментни карти за превоз на пътници. Глобата за юридическите лица и еднолични търговци, които извършват търговска дейност и приемат плащания в брой, без да имат фискално устройство, започва от 3 000 лева. За физическите лица сумата започва от 300 лв. Между 500 и 2 000 лв. е паричната санкция за тези от тях, които имат касов апарат, но не издават касови бележки. За физически лица, които не са търговци, санкцията за липса на касова бележка е от 100 до 500 лева. При повторно нарушение за неиздаване на касова бележка размерът на глобата за физически лица е от 200 лв. до 1000 лв., а за юридическите лица и едноличните търговци от 1000 лв.  до 4000 лв.
Ако не получи касова бележка за предложената услуга всеки гражданин може да подаде сигнал. НДТ
 


Сходни връзки

СТРИКТЕН КОНТРОЛ ЗА КАСОВИ БЕЛЕЖКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди