изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:23 EEST
Жените страдат от жегите повече от мъжете    
ЛюбопитноГореща вълна удари България. Дни наред живакът на термометрите не пада под трийсет и няколко градуса. Защо жегите са опасни, какво се случва в тялото ни по време на адския пек и кои хора са най-застрашени от парещите лъчи? Това са въпросите, на които човек може да намери отговор в тазгодишния доклад на Световната здравна организация (СЗО), посветен на високите градуси и превенцията срещу тях.
Albena/Албена Последното юлско утро на 2012 г. Снимка: Йоанна ДуковаAlbena/Албена
Молитва за любов
Снимка: Светослав ПетковAlbena/Албена, хотел Albena/Албена От птичи поглед Снимка: Архив на

Кожата е първият орган на тялото ни, който посреща жегите и се опитва да се справи с тях. Когато градусите се повишат дори с един, това се отчита от множеството терморецептори, които са разположени по най-големия ни орган и оттам информацията стига до хипоталамуса, където е разположен и центърът за регулиране на телесната ни температура. Отчитайки, че му е прекалено топло, организмът ни веднага задейства механизми за охлаждане. Това са разширяването на съдовете по кожата и потенето. Така към кожата се насочва повече кръв за сметка на други важни органи като коремните. Целта на това движение на кръвта е да насочи топлината в тялото ни от вътрешността към периферията на организма. Това обаче причинява огромен стрес на сърдечно-съдовата система, особено при болни хора. При потенето пък човек може да стигне до момент, в който да губи по 2 л течност на час. При това, тя е богата на калий и натрий, което допълнително натоварва сърдечно-съдовата система.

Адаптацията на организма към топлото време може да отнеме от 2 до 6 седмици и включва настройката на сърдечно-съдовата, ендокринната и бъбречната система. А пълното свикване на организма с несвойствена температура отнема няколко години. Затова не е никак чудно, че прекалената жега може да доведе до сърдечен удар и смърт. Сред по-леките последствия са обривите, преумората, отоците, припадъците и гърчовете .
Също така жегата може да доведе до жестока дехидратация и да помогне на образуването на тромби в кръвта. Отделно може да влоши състоянието на хората с хронични белодробни, сърдечно-съдови, бъбречни и психиатрични проблеми.

Според проучвания нежният пол е по-уязвим от жегите, особено в напреднала възраст. По принцип жените имат по-висока вътрешна температура и може би затова са по-малко толерантни към високите градуси. По-застрашени от горещините са и хората, които пият лекарства. Причината е, че медикаментите влияят на организма по много начини. Те могат да променят терморегулаторния механизъм на тялото или да доведат до замайване, промени в поведението. Също така лекарствата влияят и на сърдечно-съдовата система, някои потискат потенето или парасимпатиковата нервна система, бъбречната функция и т.н. Жегите също така могат да променят тяхното действие, както и токсичност.

Съвети за оцеляване в жегите:

* Стойте далеч от слънцето между 11 и 16 ч. Ако излизате, търсете сянката, сложете крем, лек шал, памучни дрехи и не се претоварвайте.
* Пийте много вода, спрете алкохола, кафето и топлите напитки - яжте салати, плодове.
* Вземете студен душ, пръскайте се с вода, увийте мокри дрехи около гърба и врата си.
* Охладете дома си, сложете термометър в стаята, дръжте затворени прозорците, които са огрети от слънце, отваряйте ги вечер, пускайте пердетата.
* Изгасете всички ел.уреди, които не ви трябват, защото генерират топлина.
* Сложете вкъщи цветя и съдове с вода, защото изпаряването на водата охлажда.
* Пускайте вентилатор само ако температурата е под 35 градуса, иначе ефектът е обратен.
* Съхранявайте лекарствата си в хладилника или в стая с температура под 25 градуса по Целзий.
* Ако се чувствате зле - замаян, слаб, неспокоен, с главоболие, преместете се на по-хладно място, премерете температурата си и пийте течности.  http://www.blitz.bg

ЕЛАТЕ В ГРУПАТА ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени - пари - властl



Amy VarelaNichole Van CroftAnette DawnКармен Електра / Carmen ElectraKaren Kounrouzan
 


Сходни връзки

Жените страдат от жегите повече от мъжете | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди