изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-21 @ 18:01 EEST
ОТ 10 УЧИЛИЩА ИСКАТ РАЗКРИВАНЕ НА МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ    
ОбразованиеВ Община Добрич са постъпили 10 докладни записки за даване на съгласиe за разкриване на паралелки с брой ученици по-малък от минималния за учебната 2015/2016 г.  Такива искания има от директорите на ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Стефан Караджа“, ОУ „Христо Смирненски“, СОУ „Любен Каравелов“, СОУ „Димитър Талев“, СОУ „Петко Р. Славейков“, СОУ „Дора Габе“, СОУ „Св. Климент Охридски“, ПМГ „Иван Вазов“ и СУ „Георги Ст. Раковски“.

Директорът на ОУ „Йордан Йовков“ отправя молба за допускане формирането на паралелка в IX клас с 13 ученика. Паралелката е единствена в училището, града и областта и предлага профилирано обучение по професията „Работник в заведенията за хранене и развлечения“. Посочва се, че учениците от паралелката се обучават в ОУ „Йордан Йовков“ от първи клас и живеят в района на училището.

Искането от ОУ „Стефан Караджа“ е за три маломерни паралелки – 2 паралелки II клас с по 14 ученика и една паралелка VIII клас с 15 ученика. Те са били утвърдени като маломерни от предходната година. В ОУ „Христо Смирненски“ се предлага утвърждаване на две паралелки I клас с брой ученици под минималния, а именно едната с 15, а другата с 16 ученика. Директорът се мотивира с това, че първокласниците са малки деца, живеят близо до училището и познават добре района. Директорът на СОУ „Любен Каравелов“ моли за одобрение на три маломерни паралелки VIII клас – 12 ученика; VIII подг. Клас, профил „Технологичен – Информационни технологии – 16 ученика и IX клас, профил „Технологичен – Предприемачество и бизнес“ – 13 ученика. С докладна записка до кмета директорът на СОУ „Димитър Талев“моли за разрешение да бъде утвърдена една маломерна непрофилирана паралелка в IX б клас с 16 ученика. Основният мотив е, че учениците се обучават в училището от първи клас и желаят да продължат образованието в него през предстоящата учебна година.
 Директорът на СОУ „Петко Р. Славейков“ отправя молба за даване на съгласие за утвърждаване на паралелка VIII клас, профил английски език с 13 ученика.В мотивите се посочва, че учениците завършили тази паралелка се реализират в българските и чуждестранни вузове чрез много доброто владеене на английски език и отзивите за работата им в сферата на туризма са отлични.
С докладна записка директорът на СОУ „Дора Габе“ моли за запазване на паралелките с ученици под минималния брой съответно на: II клас – 15 ученика, III клас – 14 ученика, V клас – 13 ученика, VIII клас – 15 ученика и от минали години – VII клас – 16 ученика, XI клас – 10 ученика и XIIклас – 12 ученика. От СОУ „Св. Климент Охридски“ искат утвърждаване на една маломерна паралелка в VIII клас, профил „Хореография“ с брой ученици под минималния  - 16 ученика.
 От „Иван Вазов“ искат утвърждаване на две паралелки с по-малък от минималния брой ученици определен от стандарта на МОН, а именно: една паралелка VIII клас, профил „Информационни технологии“ – 13 ученика и една паралелка VIII клас, профил „Биология“ – 15 ученика.
    Съгласно докладна записка директорът на СУ „Георги Ст. Раковски“ моли за разрешаване разкриването на паралелка в V клас 10 ученика. Мотивите на директора са, че училището е единствено по рода си училище в област Добрич, както и подчертава необходимостта от започване на активна спортна дейност от все по-ранна възраст, с цел постигане на високи спортни резултати, каквато е мисията на училището.
Всички директори заявяват, че не са необходими допълнителни средства от бюджета на Община град Добрич за издръжка на паралелките, извън средствата по Единните разходни стандарти за издръжка на един ученик. Предстои решение да вземе Общинският съвет идния вторник. НДТ


 


Сходни връзки

ОТ 10 УЧИЛИЩА ИСКАТ РАЗКРИВАНЕ НА МАЛОМЕРНИ ПАРАЛЕЛКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди