изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:57 EEST
АГОНИЯ: Населението намалява, но не и общинската администрация    
Култура Въпреки че населението намалява в почти всички райони на България, броят на служителите в общинската администрация далеч не следва демографските тенденции. От 2010 до 2014 г. населението на страната е намаляло с 4%, докато броят на общинските служители едва с 0.1%. Това означава, че има ръст на общинските служители на 1000 души от населението: от 2.9 през 2010 г. до 3.02 през 2014 г. Областите, където има най-много чиновници спрямо местното население, са Видин, Добрич (без град Добрич), Кърджали, Смолян и Ямбол.

Това показва кратък анализ на Георги Вулджев от Института по пазарна икономика (ИПИ) въз основа на данни на НСИ и официални отчети на общинските администрации.

По области


Населението на България е намаляло за 14 години с почти милион души: от 8.1 млн. души през 2000 г. до 7.2 млн. през 2014 г. Разбира се, темповете на намаляването не са равномерно разпределени в страната заради фактори като вътрешната миграция от по-малки към по-големи и по-развити населени места. За разлика обаче от броя жители размерът на общинските администрации по места не спада. Областите, където е най-висок броят на общинските чиновници спрямо местното население и където може да се предполага разхищение на общински ресурс (а съответно и на държавен ресурс през държавните трансфери към общините), са били едни и същи и през 2010, и през 2014 г. - Видин, Добрич (без град Добрич), Кърджали, Смолян и Ямбол. За област Добрич (без самия град) служителите в администрацията са били 7.18 на 1000 души от населението, за Кърджали 6.72, а за Видин – 6.22. Областите на обратния полюс, където общинските служители са били най-малко на 1000 души и през 2010, и през 2014 г., са Сливен, Русе, Варна, Стара Загора и Перник. Едва в четири области е имало свиване на общинските администрации спрямо местното население за дадения период.

По общини

Разбивка по общини показва, че през 2014 спрямо 2010 г. най-голям ръст на общинските служители спрямо местното население има в четири общини в област Бургас - Созопол, Средец, Сунгурларе и Царево, в Белица в област Благоевград и в Ковачевци в област Перник. При общините в Бургас това се дължи и на демографски промени, и на увеличение на общинските служители. В Ковачевци причината е единствено спад на населението, а в Белица, въпреки че населението се е увеличило, с цели 133% расте и съотношението на администрацията към броя жители.

Общините, в които броят общински служители на 1000 души през 2014 г. е по-малък спрямо този от 2010 г., са Брегово, Балчик, Стрелча, Пордим, Садово и Павел баня. От ИПИ отбелязват: "Постепенният спад в населението на България, както и въвеждането на е-услуги от общините предполагат и по-малко нужда от персонал от страна на местната администрация." Затова препоръчват да се вземат мерки за плавно съкращаване на размера на общинските администрации, най-вече в местата с най-отрицателни демографски процеси, където и нуждата от общински служители намалява най-бързо.
 


Сходни връзки

АГОНИЯ: Населението намалява, но не и общинската администрация | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди