изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:39 EEST
ЗАТВОРИХА ДВА ОБЕКТА В КРАНЕВО ЗАРАДИ ЗАРАЗАТА С АНТРАКС    
ЗдравеМинимален е рискът от заболяване от антракс в областта, считат здравните инспектори. ОБДХ е иззела 84 кг от заразеното месо, обектите са дезинфекцирани. Наблюдава се персоналът на заведенията.  На територията на област Добрич има два обекта - бистро „Интерпарк” и бистро „Сънрайз” към хотел „Зора” – с. Кранево, получили месни продукти (кайма, кебапчета, кюфтета, наденици и вратни пържоли) от транжорната в Аспарухово, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Персоналът на двата обекта – общо 18 човека, които са боравили с месни продукти, доставени от въпросната транжорна, или са консумирали, е в добро здравословно състояние. Никой от тях не е боледувал през последните 8 дни. На 22 юли всички са били здрави и не се налага антибиотична профилактика. Личните им лекари ще ги наблюдават следващите 8 дни, колкото е инкубационният период на антракса.
Лечебните заведения в областта са уведомени, имат готовност и насоченост за прием на пациенти със стомашно-чревни оплаквания, посочиха от РЗИ. И подчертаха, че в резултат на анализа на ситуацията, считат че рискът от поява на заболяване е минимален и в момента не се налага антибиотична профилактика на хората.
Въпреки това на гражданите, посетили двата обекта в последните две седмици и консумирали месна продукция, се препоръчва при стомашно-чревни неразположения, да потърсят лекарска помощ. За останалата част от населението риск не съществува.
В сряда инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич извършиха проверка на двата обекта. Наличните количества месо - 84 кг, бяха иззети и върнати в транжорната, откъдето ще се предадат на екарисаж, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Розалина Брайкова. Обектите бяха затворени и беше разпоредена дезинфекция  от специализирана лицензирана фирма в присъствието на инспектори от ОБДХ – Добрич. След извършването на пълна дезинфекция ще се вземат отривки от работните повърхности за изследване и до получаването на резултатите двата обекта ще останат затворени.
Симптомите при евентуална зараза са стомашно-чревни оплаквания и общо неразположение. „Инкубационният период е от 2 до 12 дни, но при консумация е много кратък – от порядъка на 2-3”, обясни Дочка Михайлова от РЗИ-Варна.
Заболяването е сто процента лечимо при навременно потърсена лекарска помощ, успокояват специалистите. При добра термична обработка на продуктите, те не са опасни за консумация.
В сряда областният управител на Варна Стоян Пасев съобщи, че заразени с антракс кебапчета, кюфтета и наденици са иззели здравните власти от търговската мрежа във Варна, Бяла и Добрич. По думите му месото, което е попаднало в магазините, е заразено вторично с антракс от трупното месо на кравата, която бе заклана на 7 юли в село Млада гвардия и транжирана в месарница "Дари" във варненския квартал Аспарухово.
Всички проби от колбасите, иззети от транжорната в Аспарухово, са положителни. Пред властите собственикът отричаше да е взимал от заразеното телешко. Първоначалната проверка на Агенцията за храните също не установи това месо да е влязло или излязло от цеха.
Областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска още в сряда вечерта, съобщи, че обектите, в които са открити продукти от заразеното с антракс месо, са затворени. Тя увери, че са предприети всички възможни мерки, за да се установят и изолират евентуални такива продукти. Пратките са изяснени, установени са хората, които са търгували с тях. Очаква се да излязат резултатите от взетите проби. Двете дирекции - Областна дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция, са предприели нужните мерки, за да не се допусне заразени продукти да стигнат до гражданите, каза областният управител. Освен това, са установени лицата, които са консумирали от въпросните продукти предходните дни. Те са изследвани и нито един не е развил симптоми на заболяването, каза още д-р Новоселска. Това, по думите й, дава основание да се счита, че рискът от заразяване е много малък. Рискът е намален и от това, че при производството на продуктите месото от заразената с антракс крава е било смесено с друго.
По груби данни около 150 килограма заразено с антракс телешко месо са изтеглени от 30 търговски обекта във Варна, Бяла (Варненско) и Добрич. Става въпрос за магазини, заведения от типа "скара-бира", "бърза закуска" и др. Всички те бяха запечатани и минаха през пълна дезинфекция.
Ресторанти в курорта "Златни пясъци", местността "Кабакум", село Кранево и крайбрежната алея във Варна са сред търговските обекти, в които се е предлагало заразено с антраксни спори месо. Миналата нощ властите организираха незабавна дезинфекция на всички магазини и ресторанти в областите Варна и Добрич, които са зареждали заразено месо и месни продукти от транжорна "Дари" в кв. Аспарухово. За целта са мобилизирани 65 фирми, а обектите ще останат затворени, докато не бъдат обеззаразени.
Всички търговски обекти, които са зареждали месо от транжорната "Дари", са обеззаразени, съобщи д-р Даниел Денев, и.д. директор на Агенцията по безопасност на храните във Варна. Той добави, че предприетите мерки на здравните власти в търговската мрежа произтичат от факта, че в сряда, 22 юли, в транжорна "Дари" са установени спори на антракс в контактните повърхности, едва след което тя е била запечатана. На базата на лабораторните проби от транжорната властите правят предположение, че заразата е попаднала в магазините и ресторантите, които са зареждали месо от този цех. Проби за опасната зараза от търговските обекти преди дезинфекцията не са взимани.
53-годишният собственик на кравата, който се поряза, докато коли болното животно и впоследствие почина от антракс, е главният виновник за разпространението на заразата. Това заяви в отговор на въпрос на Topnovini.bg изпълняващият длъжността директор на Агенцията по безопасност на храните във Варна д-р Даниел Денев.
"Този човек си е позволил да направи най-лошото нещо – да не уведоми за болното животно, като по този начин е прекъснал веригата за подаване на информация. Има закон, който ясно регламентира кой какви задължения има. Ние, за да знаем нещо, някой трябва да ни го каже", отговори д-р Денев на въпроса щяха ли властите някога да засекат антраксни спори, ако краварят не се беше порязал и починал.
Д-р Денев обвини за случилото се цялото му семейство и другите хора, които са участвали в процеса на коленето, транспортирането, разфасоването и последващата обработка на месото от заразената крава. Те обаче няма да бъдат арестувани и засега няма да бъдат подведени под наказателна отговорност, информираха от Окръжната прокуратура във Варна.
За нерегламентираното допускане и обработка на месо, както и заради недобрата дезинфекция, вследствие на което по контактните повърхности са останали антраксни спори, собственикът на транжорна "Дари" – Пламен Илиев – засега ще понесе само административна отговорност. Глобени от ветеринарните власти ще бъдат всички участници в процеса по транспортирането, разфасоването и обработката на заразеното месо, увери д-р Денев. Той е "почти убеден”, че случаят с разпространението на антракс във Варненска област е единичен и че всички останали фермери спазват стриктно законовите регламенти.
НДТ


Двама министри яли от заразените с антракс пържоли!
Затвориха две заведения в Кранево заради антракса

Изкараха списъка на заразените с антракс търговски обекти
И В ДОБРИЧ Е ПОПАДНАЛО ЗАРАЗЕНО С АНТРАКС МЕСО
Кюфтета и кебапчета от заразеното с антракс месо откриха в Добрич
Внимание! Полицията издирва трима от кв. Аспарухово заради месото с АНТРАКС
Установени са 18 души, консумирали заразеното от антракс месо

Д-р Дочка Михайлова, РЗИ - Варна: 53-годишен мъж от Варненско е починал от антракс
Копенхаген продават заразен с антракс хероин
Бял прах в детска градина вдигна на крак “Гражданска защита”

НЯМА АНТРАКС В ПРЪСНАТИЯ БЯЛ ПРАХ В БАЛЧИК
70-ГОДИШНА ПОЧИНА ОТ АНТРАКС
СЪБУЖДА СЕ СИНЯТА ПЪПКА
В ГЕНЕРАЛТОШЕВСКО ВЗЕХА МЕРКИ СРЕЩУ АНТРАКСА В РУМЪНИЯ
ТРЕТИ ПАЦИЕНТ СЪС СЪМНЕНИЯ ЗА АНТРАКС В РУМЪНСКО СЕЛО ДО ГРАНИЦАТА С БЪЛГАРИЯ
АНТРАКС В ЗЪРНЕВО



 


Сходни връзки

ЗАТВОРИХА ДВА ОБЕКТА В КРАНЕВО ЗАРАДИ ЗАРАЗАТА С АНТРАКС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди