изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-04 @ 00:14 EEST
Генералът от кариерата Васил Василев: Ципрас се среща секретно с хора на много по-високо ниво от Меркел    
Интервюта Ген. Васил Василев, за разлика от много свои колеги, е изкатерил всички стъпала на йерархията в системата на МВР, докато стигне един от върховете й – шеф на Национална служба „Полиция”. Той беше и един от малкото мъже във вътрешното министерство, който, за ужас на душманите си, ги изпревари и подаде оставка веднага, щом разбра, че политическата конюнктура и достойнството на собствената му персона са несъвместими. За „ШОУ” „генералът с пурата” в типичния си, разбираем за простолюдието, стил каза спонтанно мнението си по въпроса „що е то гръцка криза и какви са измеренията й за националната сигурност на България?”.

- Ген. Василев, събитията в Гърция биха ли могли да се проектират по неочакван начин в българската действителност? Например в сферата на организираната престъпност или в други паралелни измерения, които касаят вече националната ни сигурност? В най-лошия сценарий няма ли да се появят нови аферисти на разни нива, които да запълнят съответните далавераджийски ниши, които никога не остават празни, както е известно?
- В Гърция няма организирана престъпност, бе! За какви проекции ми говорите?

- Засега няма, но може и да я има. Кой може да гарантира, че след Ципрас няма да се появят всякакви режими – крайно леви, крайно националистически, радикални или авторитарни пр. управления под една или друга форма? Ако нещо от това се случи, гръцкият пейзаж би могъл коренно да се промени, не смятате ли?
- О-о-о, при авторитарните режими престъпността изчезва. Когато дойдат на власт, всякакъв вид престъпност напълно изчезва.
- Защо тогава при авторитарния режим на Милошевич се случи обратното – организираната престъпност цъфна и върза? То не бяха Аркан, Легия, Сретан Йосич, Земунския и други кланове?

- Как няма да цъфнат и вържат!? Нали Милошевич сам си ги създаде!
- Именно! Тогава някой трябваше финансира режима с пари от дрога и всякакъв вид високопродуктивна контрабанда?…

- Да, но тогава Милошевич и Югославия бяха в условията на война. А между другото в оная Сърбия можеше да си оставиш колата с ключовете на таблото и да си легнеш спокойно. Нула битова престъпност!
- Но режимът на Милошевич беше прецедент, поне в Европа, с генерирането и покровителството над контролираната организирана престъпност като неофициална част от държавния бюджет? Защо един бъдещ гръцки режим също да не бъде прецедент, макар и в рамките на ЕС, чиито измерения няма как да гадаем? Вече е ясно, че който и да замести Ципрас, ще се сблъска с въпиющата нужда от пари, които няма, а трябва да ги има. И това – всеки един миг, всеки един Божи ден! Поне на първо четене нещата изглеждат така – споразумение-уравнение, което е нерешимо в рамките на благоприличното споразумение. Това е ясно и на двете страни. Тогава?

- Ципрас недейте да го жалите!

Той може да остане още десет години на власт, ако иска.

- Как ще стане това? Половината от депутатите му го напуснаха, министрите му един след друг също започнаха да напускат потъващият кораб?…
- Ще дойдат други. Вижте, нека го кажем ясно и просто - Ципрас се среща секретно с хора на много високо ниво.

- Кои са те? Ангела Меркел, на която беше готов да подари и ризата си, какво по-високо ниво може да има?
- Има. „Ожесточените” преговори на европейско ниво са спектакъл, атракция за широката публика. Истинските споразумения са на съвсем друго ниво.

- А обикновеният грък има ли представа за какво става въпрос?
- Дали има представа!? Абе, аз не виждам защо толкова сме се загрижили за обикновения грък, защото...

- …Обикновеният грък крие в дюшеци и възглавници над 130 млрд. евро?
- Не. Не е само това. Преди две години при поредната кризисна вълна гърците трансферираха и буквално

изнесоха с торби купища милиарди в швейцарски банки

- Е, ако говорим за милиардите на големите корабособственици и големите богаташи, да, но...
- Нищо подобно! Парите на големите корабособственици много отдавна са много далече от Гърция. Техните пари в момента управляват и развиват национални икономики по целия свят. Говоря за обикновените гърци. Тези, които си пренесоха в швейцарски банки поне 15-20 млрд. евро. Вероятно са много повече.

- Добре, но в момента гръцката държава няма пари, банките - също, затворили плътно двери като нашата КТБ, банкоматите „мълчат” като древногръцки статуи, пенсионерите плачат, защото не могат да си изтеглят дневната „дажба” от 60 евро…?
- Знаете ли какво? Брутният вътрешен продукт на Гърция в момента е 176 млрд. евро, при това свален на това равнище от 370 млрд. с реформите досега. Но и това не е истинската картинка за „драмата” на гърците. Знаете ли, че като тръгнеш от Солун надолу, навътре, обикновените гърци са неприлично богати?! Тези преди Солун също са достатъчно богати. Какво значи минимална пенсия и минимална работна заплата? Знаете ли, че и до днес масовата пенсия в Гърция си остава на ниво 1300-1400 евро?

Вярно, в момента държавата няма пари. Банките, хм... Но

съвсем скоро и държавата, и банките ще имат купища пари

и пак ще изплащат досегашните пенсии и държавни заплати. Гърците имат пари. Узоризата е мит. Таверните им са пълни. Имат си узо, имат си и пари. Много важно, че банкоматите не пускат евро! Дреме им на шапката на гърците! Те си имат вкъщи повече пари, отколкото има в банкоматите. Това с плачещите гръцки пенсионери е повече, как да кажа, екзотика някаква за пред света.

- Добре, де. Сега имат, а утре…?
- Какво утре?

- Ами това, че приказката за гърците, които вече близо 30 години от всяка поредна криза се измъкват с все по-голям жизнен стандарт, ще свърши накрая. И...
- Какво „и” накрая?

- Примерно, една нова гръцка „хунта на черните полковници”, които този път ще спасят Гърция от непосилния гнет на Евросъюза, „алчните” кредитори и. т. н. Те вече имат изпитани пируети в това отношение около статута им държава членка на НАТО преди повече от 30 години? Ами ако на тази държава днес и утре й потрябват пари, откъде ще ги набави? Няколко гръцки генерали вече бяха осъдени за корупция във връзка с контрабанда и наркотрафик, макар и на лична корупционна основа?
- Е, не, не! Днес това не може да стане! Все пак и ние, и те сме в ЕС. Дайте да видим какво става при нас. Как правим реформите, за които всички говорят, но май на никого не е ясно за какво става въпрос. Аз не съм специалист, но знам едно – да налагаш реформа с нови правила върху стари кадри е умряла работа. Да вземем съдебната реформа. Дали Висшият съдебен съвет ще бъде разделен на две, дали ще има два или шест върховни съвета - много важно! Старият кадър ще отиде, ще седне на бюрото си, ще изкриви новите правила и пак ще си съди постарому.

- А вие какво предлагате?
- Реформата в съдебната система задължително да включва и тотална подмяна на кадрите. За мен това ще рече, че един върховен съдия в един момент става от стола си и казва: аз бях дотук, вече не отговарям на изискванията, моля – нека дойдат младите!

- И как ще стане това?
- Не знам. Може би наистина не може да стане... Засега. Вероятно ще трябва да почакаме.


Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Генералът от кариерата Васил Василев: Ципрас се среща секретно с хора на много по-високо ниво от Меркел | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди