изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:31 EET
Кога да му простим? Кое да споделим?    
Любопитно Когато той ни лъже – боли, когато ние го мамим – изпитваме чувство за вина. Защо прибягваме до лъжата и как да простим, когато разберем, че половинката ни не казва истината?

Ако ние скриваме истината - защо го правим?

Обикновено използваме лъжата, за да се представим в по-добра светлина пред половинката си, за да се измъкнем от неловко положение, което ни  злепоставя, или за да извлечем лична изгода от конкретна ситуация. Скриваме истината, за да запазим отношенията си с партньора отлични или за да го накараме той да се чувства добре.

Има ли значение начинът, по-който поднасяме „истината“?

Естествено. Ако например не одобряваме избора му на нова риза, не е задължително да му казваме, че изглежда ужасно с нея и че този цвят не му отива. По друг начин би звучала същата истина, поднесена деликатно: „И тази риза не ти стои лошо, но аз много те харесвам в една друга, която имаш – на райета. Искаш ли следващия път да ти помогна в избора?“

Съществува ли благородна лъжа и как да я използваме?

Мнозина смятат, че благородната лъжа не е лъжа. Те наистина имат основания, ако целта им е с помощта на комплимент да повдигнат самочувствието на половинката си. Такава лъжа обаче не трябва да създава или поражда илюзии, които не са реални. Например ако използваме благородна лъжа и казваме на партньора си да не се притеснява, че е напълнял, а всъщност приятелите му се подиграват на биреното коремче. Това ще породи единствено вътрешен конфликт у него.

Може ли лъжата да остане неразкирта?

Поговорката, че на лъжата краката са къси, действа с пълна сила. Рано или късно тя излиза наяве. Хората, които често прибягват до измами, знаят, че поддържането им изисква прекалено много енергия и концентрация. Когато излъжем за нещо, трябва да помним кого и за какво точно сме излъгали и много да внимаваме след време да не се „изпуснем“ пред този човек и така да бъдем разкрити. Още по-сложно става, когато кажем три различни варианта на една лъжа на трима души.

Ако той скрива истината -по какво да познаем, че ни лъже?

Ако сме вещи в „езика на тялото“, можем да се ориентираме лесно. Един от знаците, които използват лъжците, е отбягване на погледа, почесването по носа или закриването на устата. Това в никакъв случай не означава, че такива действия винаги означават лъжа, разбира се. Избягването на темата, отклоняването на въпроса или прекалените обяснения, за които дори не сме питали, също трябва да ни подскажат, че нещо не е наред.

Вижте още:

Защо лъжат мъжете?>>>

Кога жените предпочитат лъжата?>>>

Какво да направим, ако го хванем, че ни мами?

Първо трябва да преценим доколко важно е за нас това, за което са ни излъгали; дали са ни излъгали веднъж, или редовно са ни оплитали в измами; какво я е провокирало – егоизъм или някакви наши действия. Добре е да не задържаме в себе си огорчението, а да намерим начин да го споделим. За препоръчване е да изберем най-подходящия момент, в който да му кажем, че сме наясно със ситуацията и не бихме допуснали такова поведение и в бъдеще.

Какво рискуваме, когато изберем да простим?

За съжаление практиката на специалистите показва, че с всяка следваща простена лъжа съществува голяма вероятност партньорът ни да продължи да я повтаря. Те съветват да поискаме от половинката си обещание, че лъжата няма да се повтори, и да ни дава доказателства, че казва истината. Например излъгал ви е, че много работи, хванали сте го, че всъщност е бил на кръчма, вместо в офиса. Следващия път, когато работи извънредно, трябва да бъде откриваем на стационарния си служебен телефон.

Кога да му простим? Кое да споделим?

5 начина да избегнете изневярата

  • Погрижете се и двамата да съзнавате какви поражения ще нанесе тя на връзката ви.
  • Вслушайте се, когато партньорът ви сподели, че имате проблем или че не е щастлив.
  • Обръщайте внимание на нуждите на другия – физически и емоционални.
  • Всеки ден си напомняйте кое е хубавото във връзката ви.
  • Изразявайте обичта си възможно най-често.
rozali.com
 


Сходни връзки

Кога да му простим? Кое да споделим? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди