изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:40 EEST
Кораби тръгнаха по новия Суецки канал    
По света

148 години след изграждането на Суецкия канал в събота бе направено първото пробно пускане на кораби по новия воден път преди официалното му откриване на 6 август, съобщава Би Би Си. Работата по новия канал, който е разположен успоредно на вече съществуващия проток, започна преди една година и струваше 8 милиарда долара.



Три контейнеровоза, придружени от хеликоптери и военни кораби, минаха по новия воден път, който е дълъг 72 км.

Суецкият канал носи на Египет по около 5 милиарда долара на година. Новият канал ще позволи преминаването на по-широки кораби в двете посоки и вероятно ще осигури оборот от 15 милиарда долара до 2023 година. Освен това, времето за преминаването на корабите, което сега отнема 22 часа, ще бъде намалено наполовина.

Мерките за сигурност по време на пробното плаване бяха засилени. Полуостров Синай, по чиято граница минава каналът, е база на ислямистки терористи, които са избили стотици хора от 2013 година насам, когато беше свален от власт президентът Мохамед Морси.  http://www.trud.bg






Мащабен строеж




Суецкият канал, който свързва Средиземно и Червено море, е най-прекият воден маршрут между Европа и Азия. Той поема 7% от глобалната морска търговия и е един от основните източници на приходи в чужда валута за Египет. Новият коридор, който ще е паралелен на съществуващия, ще позволява трафик в двете посоки в някои части на канала, което ще намали времето за преминаване и изчакване. Той ще удвои капацитета на съществуващия воден път и почти ще утрои приходите на страната за по-малко от 10 години – от 5.3 млрд. долара през 2014 г. до 13.2 млрд. долара през 2023 г.
 
Египетските власти нарекоха проекта "Огромната египетска мечта" и египтяните финансираха новия канал, като инвестираха 8.5 млрд. долара. Инженерното звено на армията ръководи изкопните работи. Според директора на администрацията на Суецкия канал Мохаб Мамиш строежът ще доведе до "възраждането на страната". "След най-трудните три години в нашата история ние изграждаме нов Египет. Дядовците ни са копали Суецкия канал, докато ние копаем новия Суецки канал не за нас, а за бъдещето, за нашите деца и внуци и за целия свят", твърди той.
 
Властите признават, че в случая е заложена репутацията на Египет. "Мисля, че е жизненоважно да възстановим доверието. Това ще покаже на целия свят, че Египет е отдаден на изпълнението на проекта и ще постави страната отново на картата", обяснява министърът по инвестициите Ашраф Салман. Но всичко ще зависи от това дали проектът ще е завършен успешно. Някои международни експерти прогнозираха, че той ще отнеме пет години, а не една, както настояват египетските власти. "Всъщност това е предизвикателство и не е нереалистично. Мисля, че египтяните, които извършиха две революции за две години, са способни на нещо такова. Надзираваме проекта всеки ден и изпреварваме графика", казва Салман.
 
Някои анализатори се съмняват в прогнозите относно приходите. Те смятат, че растежът в глобалния превоз през идващите години няма да оправдае оптимистичните прогнози на Египет. Според тях би било по-добре парите за строежа на канала да бъдат похарчени другаде. "В случая със Суецкия канал това преди всичко е патриотичен проект и е много трудно да се остойности. От икономическа гледна точка може да се спори, че около 8 млрд. долара могат да бъдат използвани за подобряване на египетската инфраструктура, за електроцентралите, обществения транспорт и нови домове", заявява базираният в Кайро инвестиционен анализатор Ангъс Блеър, който е президент на Signet Institute.
 
Опасност от джихадисти
 
Съществуват и опасения за възможността от джихадистки атаки, които могат да заплашат стратегическия воден път. Но Мамиш е уверен, че корабите могат да бъдат защитени. "От началото на революцията, свалила Хосни Мубарак, преминаването през Суецкия канал не е спряло и за секунда. Това означава, че подсигуряваме канала много добре", казва той.  
 
Най-големият риск може да е за египетския президент. Сиси се нуждае от ключови проекти като този, за да осигурява приходи, работни места и инвестиции. В противен случай напрежението, което тлее под повърхността, може бързо да се разгори. И сега, както и в миналото, съдбата на Египет е свързана с канала. http://www.capital.bg

 


Сходни връзки

Кораби тръгнаха по новия Суецки канал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди