изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-09-25 @ 08:07 EEST
Путин подчерта ролята на княз Владимир в създаването на централизираната Руска държава    
По светаРуският президент Владимир Путин счита, че значението на празника по случай покръстването на Рус и 1000-годишнината от кончината на светия равноапостолен княз Владимир е трудно да бъде надценено, съобщи ТАСС.
Откривайки приема в Кремъл в чест на тези събития, Путин отбеляза, че великият княз Владимир, кръстителят на Рус, с това действие е дал на народа вяра и духовна опора. Според него, тези събития са „ключов обрат в историята на държавата и културата“.Руският президент отбеляза, че този празник днес отбелязват представителите на всички традиционни религии в Русия, тъй като „нашата велика държава се е градила винаги върху многонационална и мулти-конфесионална основа“.

Путин отбеляза, че днес може да бъде осъзнат „особеният мащаб на личността на великия княз и цялата значимост на неговата дейност“. „Князът е бил предопределен да стане велик владетел“, подчерта той.  Путин счита, че прозорливостта на княз Владимир и неговата дейност са „послужили за източник на създаването на Русия като уникална държава, той е изграждал страната на основата на любовта в името на Отечеството“.

„Страната се изграждала върху „сериозните духовни размишления на княз Владимир, върху стремежа към създаване на единно начало, способно да обедини народите в Рус и коренно различните земи. Той е прекратил междуособиците и е сразил външния враг“, каза Путин.

По думите му, княз Владимир „е положил началото на създаването на единната руска нация и на практика е проправил пътя към строителството на силна централизирана Руска държава“.

„Рус е укрепнала и е водила равноправен диалог със съседните държави – с източните и западните“, отбеляза президентът, като подчерта, че княз Владимир „е бил мъдър и далновиден управник на Рус“.

Путин е убеден, че духовните корени и до ден днешен подхранват братските славянски народи на Русия, Украйна и Беларус.

В ответното си слово Московският и на цяла Русия патриарх Кирил отбеляза огромното значение на покръстването на Рус и ролята на великия княз Владимир.

„Чрез покръстването на Рус Владимир е създал принципно нови правила на поведение“, подчерта патриархът.

Той поясни, че ако по-рано убийствата са се приемали за праведно дело, то след покръстването е станало ясно „кое е добро и кое зло, какво е допустимо и какво не“.

„Княз Владимир доказва, че правдата Божия е над човешката слава и богатство“, обобщи предстоятелят на руската църква.

Той добави, че сега на фона на трагичните събития се усеща по-ясно необходимостта от укрепването на единството и взаимната подкрепа между славянските народи.

В края на словото си патриарх Кирил поздрави руския президент за двойния имен ден – на собственото и бащиното име, като подчерта, че „светият княз Владимир помага на всички, които носят името му и прославят делата му“.

http://www.cross.bg


 


Сходни връзки

Путин подчерта ролята на княз Владимир в създаването на централизираната Руска държава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди