изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:07 EET
ЦЪРКВАТА СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ИЗГРАЖДАНЕ НА КРЕМАТОРИУМ В ДОБРИЧ    
НовиниСвещеници предупредиха общинските съветници, че ще сторят голям грях, ако приемат решението за откриване на процедура за отдаване на концесия на терен за крематориум. В резултат решението бе отложено

Решението за откриване на процедура за отдаване на концесия за 35 г. на терен за изграждане на крематориум в Добрич бе отложено от общинските съветници, след като от Българската православна църква се обявиха против.
Докладната записка на кмета Детелина Николова предвиждаше концесията за строителство да е за изграждане на крематориум със застроена площ до 400 кв.м.върху част от гробищния парк. Според условията на концесията, до две години от подписване на договора концесионерът трябва да започне да предлага услуга по кремация и услуга по урнополагане в урнови стени.
По време на заседанието се изказаха отец Георги Дочев от храм „Св. Димитър“ и отец Велико Великов от храм „Света Троица“. Обясниха, че при митрополит Йоан няма документи, че на територията на Добричката духовна околия ще се изгражда такова съоръжение.
От името на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан те заявиха, че Българската православна църква отхвърля кремирането. Тя е против изгарянето на покойници. След смъртта душата не е безразлична към тялото, обясниха свещениците Както отдаваме почит на Св.Йоан Рилски, така да почитаме костите на своите близки, каза отец Георги.
Отец Георги посочи, че, ако личността е пожелала кремация, не може да се извърши опело. Има само няколко изключения от това - при катастрофи и злополуки, при смърт в чужбина, може да се направи опело на върнатите в урна останки, но не и в храм.
Свещеникът предупреди общинските съветници, че ще сторят голям грях, ако приемат решението за отдаване на концесия на терен за изграждане на крематориум. „Човек не е само тяло, или само дух. Човек е едно цяло“, посочи свещеникът. По думите му, кремирането не само не е християнско, но не е и човешко. Отец Велико сподели притесненията си, че може, ако кремирането е по-евтино, много хора да го предпочетат по финансови причини.
Кметът Детелина Николова обясни, че са водени разговори с митрополита. Знае становището на църквата. Предложението се внася, тъй като в Добрич няма достатъчно площ за гробни места и би било добре поне да има места за урни, така, както е на много места по света.
В крайна сметка, общинските съветници отложиха разглеждането на докладната записка.  НДТ
 


Сходни връзки

ЦЪРКВАТА СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ИЗГРАЖДАНЕ НА КРЕМАТОРИУМ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди