изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:57 EET
ПЕТЪР САВОВ ПРЕДСТАВЯ ЖИВОПИС И СТЪКЛОПЛАСТИКА В ДВОРЕЦА    
Интервюта Изложба – живопис и стъклопластика на Петър Савов е подредена в Двореца в Балчик. Ето какво сподели авторът пред НДТ:

-    Г-н Савов, това е Вашата първа изложба в Двореца. Досега сте излагал тук като участник от съвместните изложби на авторите от пленера „Художници, Балчик, любов“. По-различно ли е сега усещането?
-    Странно е. Трябва да кажа, че сутринта, когато се събудих на десет крачки оттук и си представих, че на 20 крачки по-нагоре ги правихме, а сега ще ги излагам на 10 крачки по-надолу, ми беше леко притеснено. Още повече, че съм съвсем сам, която означава, че нося цялата отговорност. Нормално е да има леко притеснение. Вълнение си е. Това е самостоятелна изложба. Не зная кой номер вече, но от това не правя някакъв капитал. Не е първата, но човек продължава да се вълнува.
-    Колко произведения са показани в изложбата?
-    В тази изложба има 39 неща, от които 32 живописни.
-    Каква част са правени в Двореца, които носят неговата атмосфера?
-    Може би, повече от половината са правени тук. Надява се да носят нещо дворцово. Защото, Двореца звучи като архитектура, но дворцово е много специално, като усещане. Ако, въобще ние можем да се докоснем до тези неща. Дори и на шега, когато се каже дворцово, пак си носи неговото – значи нещо хубаво, скъпо, луксозно, и, обикновено, стои най-горе по стълбицата.
-    Другите произведения, които показвате, с  какво вдъхновение са създадени?
-    Някои са от пленери – един, два, освен този в Двореца. Когато са на различно място, веднага дава някаква различна светлина, или  пък дори тъмнина. Но, обикновено, усещането носи част от мястото. Поради тази причина се получават различни работи. А, поради това, че ги е правил един и същи автор, дано да образуват едно цяло, да имат нещо общо едно с друго.
-    Стъклопластиките, които представяте, в какъв период са създадени?
-    Те са създадени тази година. Март месец имах една изложба в София. После колежка направи нова галерия специално за стъкло и аз направих няколко работи, специално за тази галерия. Понеже работя витраж. Това е част от моята специалност, тъй като съм завършил стенопис. Така стана, че последната година като студент доста се запалих по витража. С течение на времето, правейки едно , второ, трето, това стана една голяма част от денонощието. Но, когато си в тази техника, започваш да си мислиш работи, които да са твои си, а не поръчкови, при които на 100 процента да съобразяваш всичко и т.н. В този контекст исках да извадя стъклото, така че да стане самостоятелно произведение. Реших, че е съвсем достойно  да го изведеш на предна линия.
-     Стъклопластиките, които сте показал в изложбата, от какво са инспирирани?
-    Има едни чисто орнаментални неща, вързани с едни оплетки, които аз мислех, че са келтски. После се оказа, че ги има по нашите земи, че те са всъщност нещо от нас. Това с тези орнаменти, с тези плетеници ми стана интересно. Вързах го с материала – има един кръст, слънца, луни. Провокацията е. Стъкло трябваше да е в женски род, защото прави, каквото си иска. Уж го държиш, но то така може да направи каквото си иска, че, какъвто и режисьор да си, нищо няма да успееш да направиш. Такъв е материалът, много внимание  изисква.  
-    Прави впечатление, че живописните Ви творби и стъклопластиките са вплетени, и цветово, и като форма…
-    Цветът е много важно нещо. За някои може моите неща да са леко налудничави, може да са прешарени или друго. Интересува ме този момент. Такива монохромни, деликатни, да това да са страхотни неща, пред които аз се прекланям, когато са добре направени. Но, когато аз трябва да ги направя, някаква  цветова лудост ме избива. Това е някакъв вид енергия.  НДТ


 


Сходни връзки

ПЕТЪР САВОВ ПРЕДСТАВЯ ЖИВОПИС И СТЪКЛОПЛАСТИКА В ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди