изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:29 EET
Продължават ли преговорите за "Турски поток"?    
По светаПротиворечиви информации се публикуват във връзка с бъдещето на "Турски поток". Както БЛИЦ съобщи преди дни, проектът ще спре. Днес също бе лансирано твърдението, че те ще спрат. Според агенция "Ройтерс" Русия и Турция са прекратили преговорите за реализиране на газовия проект. Новината е позована на турския телевизионен канал „Хабертюрк“ и руски медии.

По-късно обаче бе обявено точно обратното. Преговорите за изграждането на газопровода Турски поток продължават, каза посланикът на Анкара в Москва - Умит Ярдън пред РИА Новости. Според дипломатическия представител разговорите за реализирането на проекта, предвиждащ доставяне на синьо гориво от Русия през представяната от него държава за Европейския съюз, не са в задънена улица.

Той заяви, че цената на газа не е решаваща в диалога. Дипломатът също посочи, че се обсъжда изграждането на една част на Турски поток и подчерта, че въпросът ще бъде обсъждан на ниво външни министри и ръководители на дипломатически централи.

След провала на „Южен поток“ заради противоречията с европейското законодателство за свободен пазар, Русия се зае активно с проекта „Турски поток“, който заобикаля не само Украйна, но и България, като предвижда тръбопроводи по дъното на Черно море до Турция и оттам през Гърция към Централна Европа.

Началото на строежа се планираше за миналия месец, а на експлоатацията - от края на 2016 година, припомня „Ведомости“. През последните месеци обаче „Газпром“ не можа да се договори с турския си контрагент - „Боташ“, за цената на руския природен газ за турския пазар.

В края на февруари турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че руската страна е обещала 10% отстъпка или 366 долара на хиляда кубически метра. Председателят на „Газпром“ Алексей Милер потвърди договорката през май. Турция обаче продължи да се пазари, като поиска същата цена, от която се ползва Германия, отбелязва „Ведомости“.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Продължават ли преговорите за "Турски поток"? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди