изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:03 EET
ЛЮБИМЕЦЪТ НА САЩ: Чилийският диктатор Пиночет изгарял живи опозиционери    
Европейски съюз Разсекретен е документ, доказващ че чилийският диктатор Аугусто Пиночет е прикрил офицери, които са залели с бензин и запалили живи опозиционните активисти Родриго Рохас и Кармен Куинтана през 1986 г. пише вестник "Гардиън". След публикуването на документа тридесет години по-късно 12 бивши чилийски военни офицери бяха арестувани за това, че са участвали в подпалването на членове на опозицията и в зарязването им да горят в канавка на няколко километра от столицата Сантяго.

Според разсекретените документи чилийската полиция е знаела за инцидента, но Пиночет потулва случая. „Чилийското правителство, по препоръка на Пиночет, е обявило Рохас и Куинтана за терористи, които случайно се самозапалват със собствените си коктейли „Молотов“, пише в документа. „Един от свидетелите е бил отвлечен за кратко, очите му са били завързани и е бил заплашван да промени показанията си за случая“, пише още в документа.

******************

Аугусто Пиночет идва на власт на 11 септември 1973 г. след държавен преврат. Той управлява страната като диктатор до 1990. По време на управлението му над 3000 души биват убити или изчезват безследно. http://www.trud.bg

Аугусто Хосе Рамон Пиночет Угарте (на испански: Augusto José Ramón Pinochet Ugarte) е глава на военното правителство, управлявало Чили между 1973 и 1990 г.

Идва на власт на 11 септември 1973 г. след държавен преврат, чрез който е свален Салвадор Алиенде - първият социалист, избран за президент на Чили. Превратът слага край на период на обтегнати отношения със САЩ (които дейно подкрепяли свалянето на Алиенде). Оглавява военната хунта, поела властта след преврата. На 27 юни 1974 година се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990. Напуска президентския пост на 11 март 1990 година, оставайки обаче главнокомандващ на въоръжените сили на Чили до арестуването му.

Арестуван в Лондон през октомври 1998 и екстрадиран в Чили на 2 март 2000 година. Предявени са му над 200 иска за масови убийства, отвличания, жестоко отношение към задържаните (по някои данни по време на управлението му са унищожени около 3 хиляди другомислещи). Всички са отклонени поради "старческо слабоумие" и недобро здраве на Пиночет. В началото на 2005 г., когато е на 89 години, Върховният съд на Чили постановява бившият диктатор да бъде привлечен в съда по делото за убийството на 119 дисиденти през 1975 година и напълно го оправдава.

На 23 ноември 2005 година Пиночет е поставен под домашен арест поради обвинения в неплащане на данъци и подправяне на документи, както и в скриване на информация за своето финансово положение. Обвиненията са предявени, след като Върховният съд на Чили отново лишава бившия диктатор от имунитет от съдебно преследване. Проведената седмица преди това медицинска експертиза установява, че 90-годишният Пиночет е способен да отговаря пред съда. По-късно е привлечен в съда и по дела за изчезване на дисиденти.

На 3 декември 2006 година на Пиночет е направена операция на сърцето и е освободен от домашен арест. Умира на 10 декември в болницата в Сантяго.
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за
Аугусто Пиночет.

Под натиск и от страна на съпругата му Пиночет заявява: "Днес, когато моите дни са преброени, искам да кажа, че не изпитвам към никого злоба и че повече от всичко обичам своята родина. Признавам политическата отговорност за всичко извършено от мен. То бе направено с една единствена цел – да укрепи Чили и да се избегне разколът на страната".  https://bg.wikipedia.org

 


Сходни връзки

ЛЮБИМЕЦЪТ НА САЩ: Чилийският диктатор Пиночет изгарял живи опозиционери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди