изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:31 EEST
НАВЪРШВАТ СЕ 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЮБЕН БЕШКОВ    
ОбществоАко беше жив, днес Любен Бешков щеше да навърши 90 години.


Той не доживя библейска възраст, но това, което остави след себе си, и днес е незаменим изворен материал за изследователите на Добруджа и почитателите на добруджанската история. За него проф. дин Антонина Кузманова казва: „Свикнали сме името на Любен Бешков неразривно да се свързва с Добруджа – дали ще става въпрос за неговите многобройни краеведчески изследвания, дали това ще е неуморната му организаторска дейност като председател на Общобългарски съюз „Добруджа“. Съгражданите му от Добрич пък много, много отдавна са свикнали да намират в местния печат с неговия подпис отбелязването на всяко събитие, свързано с миналото на Добруджа, а по-жадната за знание аудитория с нетърпение очаква сказките му, посветени на добруджанската история и култура. Мнозина добричлии го виждат в спомените си и като инициатор и двигател на успешната акция за възстановяването на старото българско име на техния град.“ Рада Въртунинска го нарича „Летописецът на Добруджа“, а историкът ст. н. с. д-р Людмил Петров – „Енциклопедистът на Добруджа“, защото „цялостното му научно и популяризаторско творчество без преувеличение представлява една богата енциклопедия от знания за най-различни страни и особености от миналото на Добруджа и на богатото по своя дух и жизненост добруджанско население“.
    „Ако трябва да определя по-значителния си принос в добруджанското краезнание, тогава ще Ви посоча четиритомния библиографски указател за Добруджа, върху който съм работил приблизително двадесет години. Той съдържа над 15 000 заглавия на няколко езика. Повечето от заглавията съм проучил „де визо“ у нас и в чужбина“ – това споделя Любен Бешков в едно интервю преди повече от 20 години. За периода от 40-те години на миналия век до края на живота си Любен Бешков има над 1000 публикации в добруджанския и централен печат, над 30 монографии – издадени и в ръкопис, някои в съавторство. С приносен характер са изследванията му за добруджанския периодичен печат от Освобождението до 1940 година, образователното дело в Добрич, история на добричката болница, котленското овчарство в Добруджа, история на читалищното дело в Добрич, шабленско-дуранкулашките събития през 1900 година, бележити добруджанци с принос в науката, изкуството и културата.
    Изключително богата е публичната дейност на Любен Бешков – по негова идея е учреден Общобългарски съюз „Добруджа“, чийто председател е от 1990 до 2011 година, десетилетия наред изнася публични беседи, сказки, лекции. Най-добрата характеристика на тази негова дейност е - урок по родолюбие. Не случайно обществеността на Добрич изрази своето отношение към него с удостояването му през 1998 година със званието „Почетен гражданин на Добрич“. А самият Бешков определи своите съвременици по следния начин: „Мисля, че мога приблизително вярно да определя добруджанеца. Той е преди всичко незлоблив, тих и търпелив. По йовковски добър. Понякога неоправдано и необяснимо скромен. Отличава се с духовна широта, която идва от широтата и безкрайните хоризонти на земята му. Стеснителен, но възторжено влюбен в родния си край и България“.
    И днес признателните добруджанци пазят паметта за Любен Бешков. В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе“ и Дружество на краеведите „Отец Павел Атанасов“ ще организират Краеведски четения и поредица от изложби, посветени на 90 години от неговото рождение.
    Сега, когато всички ние се наричаме граждани на света, нека си спомним с признателност за родолюбеца Любен Бешков, за когото любовта към родината тръгваше от любовта към родното огнище и родната земя – „скъпата Добруджа, която ни роди и създаде“.
 


Сходни връзки

НАВЪРШВАТ СЕ 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЮБЕН БЕШКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди