изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:35 EEST
ЛОВЦИТЕ ОТКРИВАТ СЕЗОНА    
Лов и риболовПо традиция всяка втора събота на август започва ловният сезон. По този повод от страниците на вестника с пожелания наслука празникът на всички ловци честити Илия Михайлов.

Уважаеми ловци, колеги,
Няма друг ден, който ловецът очаква с нетърпение, няма друг миг, който да дарява неговото съзнание с толкова случки, сполуки и ловни подвизи. И в същото време мечти…
Няма друг ден, в който ловецът да е толкова топло усмихнат.
Всяка година, през месец август, този ден е винаги символ на традиция, достойнство и мъжество. На този ден ние сякаш покриваме най-широката си национална територия, постигаме най-дълбокото си народностно единение.
И днес - осми август е повод за радост, защото ние сме стопаните на горите, полята и язовирите, където дивечът е живата украса и повод за естетическа наслада. Благоприятните условия, които предлага Добруджа за развитието на дивеча, са главната предпоставка за увековечаване на българските традиции в развитието на ловната дейност.
Убеден съм, че преди да се срещне със своята ловна дружинка, всеки от нас прави равносметка за своя личен принос, за това как е съхранил и обогатил добродетелите на онези, които поставиха основите на нашето Сдружение преди 118 години, когато е учредено първото ловно дружество в Добрич. И ние сме горди, че равносметката е положителна, защото изминалият път бе последван от техните синове и внуци. Ако се огледаме, ще видите много млади хора сред нас. Главното, което отличава сега нашата членска маса, е безспорно високото гражданско съзнание, утвърденото чувство за дисциплина и отговорност.
По неписани закони, някакво приятелство свързва ловците и риболовците, без да са се срещали преди това. Сърдечните ръкостискания, радостта, бликаща от очите и днес, подсказват, че има някакъв повод…
Опасността от човешки злини ние преодоляваме сред горите и край реките - на лов и риболов. Там, като че ли човек се чувства по-свободен. Само писател-ловец може така точно да го опише: „Човек се подмладява, когато душата му е свободна “/ Ем. Станев/.
Не консуматорските и потребителски интереси са смисъла на увлечението ни по ловния и риболовен спорт, а грижата за опазване и умножаване на запасите от дивеч и риба по горите и язовирите, за цялостното опазване на природата и нейната фауна. И това безспорно е най-добрият атестат за моралната зрелост на нашите членове, най-големият капитал на Сдружението.
В настоящия етап основни цели, които си поставя ръководството на Сдружението са: грижите за подсигуряване възпроизводство на дивеч в района, опазване и съдействие при решаването на екологичните проблеми на района, свързани с ловната и риболовна дейност, утвърждаване ново име и нов образ и представа за Сдружението сред обществеността и населението в града и района, образ на грижовни стопани и защитници на родната природа. Добричките ловци, дружинките и Сдружението като цяло показаха характер, твърда воля и безкрайна любов към ловното движение и не допуснаха същото да бъде раздробено. И до днес запази и дори увеличи това, което имаме. Ловно-стопанският район на сдружението е с площ от 119249 ха с над 900 ловци, организирани в 33 дружини. Усърдно работи за обогатяване и разнообразяване на ловно-стопанската дейност, организационното укрепване и единство на Сдружението. Най-близката цел е изграждането на Ловен дом в местността "Кобаклъка", за което има вече утвърдени необходимите проекти. Очакват ни много почивни дни заедно, ловни вечеринки, които ежегодно организираме, утвърдили се като патент на дружеството с изключително голям интерес и присъствие, срещи с приятели от региона и чужбина и други.
Да си пожелаем успешен ловен сезон, здраве, щастие!
Наслука!
Илия Михайлов, председател на УС на Сдружение „ЛРД- град Добрич”
 


Сходни връзки

ЛОВЦИТЕ ОТКРИВАТ СЕЗОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди