изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:24 EET
ОБЩИНА ГЕН. ТОШЕВО ПИТА ДЕПУТАТИТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЗИ    
ОбществоПитане относно бъдещето на Добруджанския земеделски институт отправи ръководството на община Ген. Тошево.


От там припомнят, че в началото на годината Селскостопанска академия обяви намерението си за съкращаване на служители в Добруджански земеделски институт. Планът на академичната структура към Министерство на земеделието и храните предвиждаше щата на института край Генерал Тошево да бъде намален с 10% с цел оптимизиране на бюджетната издръжка. В отговор на рестриктивната мярка последваха протестни действия на работещите в Добруджански земеделски институт, за което получиха подкрепа от общинското ръководство. Стигна се и до частично затваряне на главния път Добрич–Кардам. Исканията на служителите бяха за запазване на щата и редовно изплащане на заплатите им, които от 2008 година насам не са актуализирани.
В хода на протестите редица депутати от Осми многомандатен избирателен район–Добрич, дадоха своите препоръки за решаване на проблемите в научно – изследователския център, но без съществен резултат. Селскостопанска академия продължи започнатата финансова реформа, която според директора на института проф. Иван Киряков, както и на научни работници, има подчертано негативно влияние върху дейността на аграрната наука и в частност върху най-печелившото звено в нейната структура.
Община Генерал Тошево счита, че при така създалата се ситуация, адекватна и решителна обща позиция за бъдещето на Добруджански земеделски институт е повече от необходима. Това провокира Общинското ръководство през месец юли да постави пред народните представители следните въпроси: Какви са постигнатите резултати от направените предложения за финансова независимост на аграрното звено?, Разглеждани ли са в Комисията по земеделие и храни други мерки за финансово стабилизиране на научно-изследователския център и какви?, Възможно ли е обединение на народните представители около единно становище и концепция за бъдещето на Добруджански земеделски институт?
До момента отговори на запитванията не са получени. Кметският екип разчита, че в началото септември, след като приключи „парламентарната ваканция”, депутатите от областта ще вземат под внимание ситуацията в Добруджански земеделски институт край Генерал Тошево и отправените въпроси ще получат отговори.
Надяваме се, че заедно с това народните избраници ще положат усилия за предприемане на всички законови мерки за запазването и развитието на най-големият научно-изследователски земеделски институт в Югоизточна Европа. Това ще бъде успех не само за нас, добруджанци, но и за България, споделят от общината. НДТ
 


Сходни връзки

ОБЩИНА ГЕН. ТОШЕВО ПИТА ДЕПУТАТИТЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди