изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-10-02 @ 03:37 EEST
МРРБ ЩЕ ПРЕКРАТЯВА ДОГОВОРИ И КОНЦЕСИИ ЗА ПЛАЖОВЕ    
ТуризъмСвободната зона на плаж Кранево - централен не е на първа линия

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че при продължаващо неизпълнение на задълженията министерството ще пристъпи към прекратяване на договорите за концесии или наем на плажове. В края на миналата седмица тя представи детайлна информация от повторните проверки на ивиците по Черноморското крайбрежие. Павлова припомни, че се стопанисват 114 от общо 209 плажове по българското Черноморие. От тях 21 са предоставени за управление на областните администрации в Бургас, Варна и Добрич, два плажа се стопанисват от общини, а останалите са предоставени на концесия и под наем от МРРБ. 95 от крайбрежните ивици са неохраняеми или частично охраняеми. Повторните проверки по изпълнение на договорите са направени съвместно между МРРБ и Регионалните здравни инспекции и Изпълнителна агенция „Морска администрация“, каза Павлова. Тя съобщи, че и повторните проверки показват липса на достатъчен брой спасители на голяма част от плажовете. Направената съвместно с РЗИ проверка по отношение на наличните медицински пунктове е установила, че на 11 от плажовете продължава да има проблем с медицинското обслужване. Третата част от проверката трябваше да установи дали плажните ивици имат поне 50 на сто свободна част за плажуване – дали е равностойна на тази, заета с чадъри и шезлонги, каза Павлова и допълни, че за целта е направено геодезическо заснемане, което включва и площта на преместваемите обекти. 22 са морските плажове, на които не е осигурена свободна плащ в изискуемите 50 на сто. "Отделно от това направихме проверка дали тази свободна площ е на първа линия. Отново 22 плажа имат проблем с това, че свободната част е зад чадърите – Кранево – централен, Несебър – Стар град, Несебър – Юг, Черноморец – юг, Слънчев бряг – север", информира Павлова. Министърът коментира, че има други 22 плажа, на които преместваемите обекти са с по-голяма площ от допустимото. На 53 плажа е констатирана увеличена квадратура на търговските обекти, каза още тя и обясни, че обектите, които са в нарушение, се поставят по утвърдената схема, но обхватът им се разширява с чадъри или меки мебели.
Павлова съобщи, че плажовете с най-лоши показатели по всички основни изисквания на закона са Слънчев бряг – север, Обзор – централен и Ахтопол – север и на тях има трайно, системно нарушение. В списъка с неизрядните концесионери и наематели попадат още плажовете Червенка, Крайморие и Обзор – юг.
"Мога да потвърдя, че в средата на сезона не можем да изгоним наемател или концесионер, но след края му ще пристъпим към процедура по прекратяване на договорите за наем или концесия на плажовете Слънчев бряг – север, Обзор – централен и Ахтопол – север", коментира регионалният министър, като добави, че ако на другите плажове, на които има нарушения, те не се отстранят при последваща проверка, ще има още плажове с прекратени концесии и договори. Проблемът е, че нарушителите плащат наложените им глоби и продължават с нарушенията, обобщи Павлова.
 


Сходни връзки

МРРБ ЩЕ ПРЕКРАТЯВА ДОГОВОРИ И КОНЦЕСИИ ЗА ПЛАЖОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди