изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-06-21 @ 18:16 EEST
ТРУДОВИ ИНСПЕКТОРИ - С МАСОВИ ПРОВЕРКИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО    
НовиниОт началото на август Главна инспекция по труда започна интензивни проверки в селското стопанство за спазване на трудовото законодателство. За да бъдат идентифицирани по-прецизно обектите на контрол, ще бъде използвана, предоставена от Министерството на земеделието и храните информация за регистрираните земеделски производители, местонахождението и размера на обработваемите площи, както и за продукцията, която се добива от тях.

Ще се проверяват както работодатели, които не са проявили интерес към нововъведените трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден, така и такива, които са регистрирали образци на договорите, но обработваемите от тях площи предполагат наемането на повече работна ръка.
Кампанията в селското стопанство е една от мерките в ежегодния план на Агенцията, проверките по която са целогодишни, съобразно сезонността на продукцията. През т.г. обаче, благодарение на взаимодействието с МЗХ за обмен на информация във връзка с въведения нов вид трудови договори, се създава възможност предварително да се идентифицират рисковите обекти и контролът да се насочи приоритетно към тях.
От 21 юли работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, в основна икономическа дейност „Растениевъдство“ и само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. С едно лице могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни в рамките на една календарна година.
Новите трудови договори се заверяват и регистрират в дирекциите „Инспекция по труда“ по местонахождение на обработваемата площ в два екземпляра с един и същ уникален идентификационен номер. Единият се съхранява от работодателя, другият се предоставя на работника, който трябва да го представи на проверяващите по време на проверка. Договорите се заверяват срещу платежни документи, от които е видно, че работодателят е заплатил авансово по сметки на НАП осигурителни вноски за фонд „Пенсии“, „Трудова злополука и професионална болест“, за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване в Универсален пенсионен фонд (за родените след 31.12.1959 г.). От документите трябва да става ясно, че вноските са направени за трудови договори по член 114а от Кодекса на труда. Според предоставените от НАП данни, за август трябва да се заплатят 4.87 лв. за едно лице, наето за един ден. Наетите на еднодневни трудови договори няма да губят право на социални помощи и обезщетения за безработица. За изясняване на реда, по който тези права се запазват, трябва да се обърнат към бюрата по труда и дирекциите „Социално подпомагане“. НДТ
 


Сходни връзки

ТРУДОВИ ИНСПЕКТОРИ - С МАСОВИ ПРОВЕРКИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди