изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:31 EET
КОНЦЕРТНА ЗАЛА ОТВАРЯ ВРАТИ В 100-ГОДИШНА МЕЛНИЦА В БАЛЧИК    
НовиниКонцертна зала отваря врати в 100-годишна мелница в Балчик, обявена за паметник на културата, съобщиха от кметската управа, цитирани от БТА.






Шестетажната сграда, чиято първа копка е направена през лятото на 1909 година, е смятана за един от най-модерните индустриални обекти на Балканите. Мелницата е произвеждала по 75 тона брашно на денонощие и е пуснала първата линия в България за грис и макарони. Според изследователи на стопанската история в обекта, проектиран от германски дружества, за първи път в страната е използвана стоманено-бетонна конструкция. Голямата мелница е и първата с дизелов агрегат.
Освен концертна зала, разположена на последния етаж, в обновената вече сграда с подкрепата на старата оперативна програма "Регионално развитие" до месец ще заработи и туристически информационен център, съобщи заместник-кметът на Балчик Стелиян Железов. По думите му с бюджетни средства на общината ще бъде доставено оборудването. В паметника на културата е реставрирана и т. нар. наблюдателница - кула, от която фотографите могат да запечатат гледки към морето. Сред атракциите в новия туристически обект е и макет на град Балчик, изработен в мащаб 1:500.
В рамките на приключилия проект, по който са инвестирани 5 539 000 лева, е реставрирана и консервирана късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик, която заема площ от около 150 декара. Историците сочат фортификационното съоръжение за едно от най-мащабните във Византийската империя.
С европейския финансов ресурс е обновено и текето Ак Язълъ Баба-Свети Атанас край село Оброчище, информира Елица Кръстева от екипа на проекта. Светилището, изградено през 16-и век, е сцена на международен фестивал на религиозната музика.
Със средства по проекта за туристите в новите обекти са осигурени електронни гидове, а шестима екскурзоводи, преминали обучение, ще постъпят на щат. НДТ
 


Сходни връзки

КОНЦЕРТНА ЗАЛА ОТВАРЯ ВРАТИ В 100-ГОДИШНА МЕЛНИЦА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди