изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:32 EEST
ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА КНИЖОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ДОБРИЧ    
НовиниВ съответствие с приетата през 1995 г. Дългосрочна програма за развитие на краеведската  дейност, регионална библиотека „Дора Габе” се стреми да бъде сред модерните хранилища на паметта на нацията и поставя сред приоритетите си дългосрочна стратегия за опазване и съхраняване на книжовното богатство на град Добрич и Добруджа като специфика и разнообразие, следва съвременните изисквания, стоящи пред библиотеките за осигуряване на неограничен достъп до знание и култура.

Промяната в търсенията на потребителите, с изисквания за бърз и лесен достъп до информационни ресурси, предпочитания към пълнотекстови източници на on-line информация, мобилна комуникация от всяко населено място, налагат активност в процесите на дигитализация на библиотечни документи. Като продължение на дейностите по дигитализиране на краеведския фонд, в края на 2010 г., бяха дигитализирани фотографии и пощенски картички от Добруджа от първата половина на ХХ в. Съвместно с Регионален исторически музей–Добрич, се създаде профил на колекция, подбраха се 200 обекта, сканирани двустранно, с метаданни към всеки от тях. През 2011 г. в сътрудничество с регионалната библиотека „Пенчо Славейков”–Варна, агрегатор на данни в Европеана за България, дигитална колекция „Добруджа. Пощенски картички и фотографии от първата половина на ХХ век" бе включена в Европейската дигитална библиотека Европеана (www.europeana.eu). Двете културни институции - библиотека и музей, обединиха около идеята да съхранят част от регионалното културно наследство и представят на общата европейска сцена красотата и уникалния колорит на Добруджа.
 Колекцията съдържа пощенски картички от Добруджа (Добрич (Базарджик), Каварна, Калиакра, Балчик, Силистра, Тутракан), фотографии, запечатали знаменателни исторически събития, свързани с добруджанския край, портрети на изявени личности от културния и обществено-стопанския живот на региона.
През 2012 г. библиотеката публикува в Европеана и колекция от 90 фотографии под мотото „В света на Дора Габе”, свързана с живота и творчеството на известната българска поетеса, родена и израснала в Добруджа. Подбраните фотографии са запечатали моменти от богатия жизнен и творчески път на поетесата, знаменателни исторически събития, свързани с добруджанския край.
Дигитализираните документи и публикуването им в глобалната мрежа правят възможно тяхното ползване по всяко време и от всяко място, дават на потребителите бърз и ефективен достъп до електронните ресурси, и са в помощ на образованието, научните изследвания, културата, туризма и др. За популяризиране на колекциите библиотеката организира мултимедийни презентации с представители на местната власт, културни институти, партньори, учащи, журналисти, граждани. Представят се по време на открити уроци, краеведски срещи, екскурзии на гости от областта, страната и чужбина. Любопитни като съдържание, включените обекти предизвикват интереса, провокират любознателността, събуждат спомени, те са извор на родолюбие и историческа идентичност.
Библиотечни специалисти от екипа по дигитализация участваха в регионални и национални форуми - през месец октомври 2012 г. с презентация на тема „Добруджа в Европеана” в Национална среща семинар "Българското участие в Европеана. Сътрудничество и развитие", през юни 2013 г. с презентация „Библиотечна колекция В света на Дора Габе в Europeana”.
Библиотеката бе домакин на пътуваща изложба „Близки във времето и пространството”, организирана от Европеана и регионална библиотека „Пенчо Славейков”–Варна. През месец юли 2013 г. посетителите на библиотеката имаха възможност да разгледат представените подбрани символи на български и европейски градове, между които фотография на Шадраван площад в някогашния Добрич, включени в Европейската дигитална библиотека.
Най-голямата обществена библиотека на територията на област Добрич има специфичната отговорност да бъде памет за миналото като събира, съхранява и осигурява достъп до материали, свързани с историята на общността и на отделни личности, свързани с края. Дигитализирани са ценни краеведски дарения от фотографии от семейството на оперната прима Нели Божкова, проф. дин Петър Тодоров и др.
През 2013-2014 г. библиотеката дигитализира колекция от 1090 пощенски картички, представящи българското северно черноморско крайбрежие и неговите курорти от 1960 до 2000 г. От дистанцията на времето тази колекция би била любопитна за потребителите и полезна за изследователите.
По програма "Глобални библиотеки-България" през 2013 г. библиотеката реализира проект „Създаване на дигитално съдържание с цел опазване на книжовното културно наследство на Добруджа и осигуряване на неограничен достъп до знание и култура”. В резултат на проекта се дигитализираха краеведски книги с голяма научна и историческа стойност от края на XIX и нач. на ХХ в., диапозитиви, грамофонни плочи; бяха внедрени иновативни за библиотеката технологии за прехвърляне на съдържанието на ценни библиотечни документи на електронни носители с въвеждане на метаданни с богата библиографска информация; предоставен бе свободен достъп до дигитализираните документи, недостъпни поради остарели технологии за ползване - грамофони, четящи устройства за микрофилми, диапозитиви и др. В проекта се включиха като доброволци ученици от ФСГ „Васил Левски”, които придобиха нови умения за работа по дигитализация на различни по вид библиотечни документи.
Дигитализирането на краеведските материали като част от световното културно наследство и тяхното публикуване в интернет правят възможно ползването им от всички потребители в рамките на тяхното обучение, работа или свободно време и при гарантирана безопасност на оригинала. На база на информационните и комуникационни технологии библиотеката работи за изграждане на общество на знанието и активно съдействие на местната общност за учене през целия живот.

Галя Маринова
РБ „Дора Габе”–Добрич
 


Сходни връзки

ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА КНИЖОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди