изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:53 EEST
В АЛБЕНА СЕ НАМИРА ЕДНА ОТ ПРОГРАМИТЕ НА "НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ "    
ТуризъмОт 2004 на територията на курортен комплекс Албена се намира една от програмите на най-големия частен университет в България - Нов български университет - Бакалавърска програма „Мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството". Тя е отличен пример за сътрудничество между образование и бизнес. От 2012 година се предлага и обучение в Магистърска програма - „Управление на луксозното хотелиерство".

През месец октомври 2013 година екип от преподаватели в тези програми бе поканен да се включи в международен европейски проект по програма Леонардо за разработване на нов професионален профил на управителя /собственика на малък хотел или ресторант. Проектът се казва „Алианс за отговорно и устойчиво управление на малки хотели и ресторанти" (RESPONS). Поканата бе отправена от Търговско-промишлена палата - Добрич и партньори в него са още ПД Проджект Дивелопмънт ООД - Добрич и още шест организации и фондации от Румъния, Полша, Франция, Германия, Италия и Испания.
Крайните продукти на проекта имат за цел да улеснят неформалното учене на работното място и да предоставят леснодостъпна и качествена информация за учене през целия живот.
Основната идея в работата по проекта е, че съвременният мениджър на малък хотел или ресторант трябва да съчетава традиционни и иновативни знания и умения, които да му помогнат да развива един печеливш, устойчив и социално отговорен бизнес, като в същото време запазва своята местна идентичност. Работата е насочена към идентифициране на нуждите, свързани с уменията и квалификационните изисквания за професиите „управител на хотел" и „управител на ресторант" и начините, средствата и методите за обогатяване и надграждане на специфичните умения на мениджърите на малки хотели и ресторанти, както и да се подпомогне прозрачността и съпоставимостта на квалификациите и мобилността на учащите и трудещите се.
Основните продукти, които партньорите по проекта трябва да разработят в края на периода са няколко. Работата стартира с обстоен анализ на уменията на мениджърите в ХОРЕКА сектор във всяка една от държавите партньори (България, Румъния, Полша, Франция, Германия, Италия и Испания). За целта бяха направени анкети в 176 обекта в изброените държави /хотели, ресторанти, кафенета/, от които 33 хотела и ресторанта в района на гр.Варна, с.Кранево, с.Оброчище, гр. Добрич и гр.Балчик. Въпросникът и обобщените резултати от анкетите са публикувани вече на официалната страница на Алианса. Доладът по темата съдържа интересна информация относно:
- направените изводи за ключовите знания, умения и компетенции, необходими в хотелиерството, ресторантьорството и кетъринг услугите, позволяващи на съвременния мениджър да изпълнява ежедневните си задачи и да ръководи хотела/ресторанта, прилагайки основните принципи по отношение на корпоративната социална отговорност и сигурните и устойчиви практики;
- възможните стимули, които биха могли да мотивират компаниите да инвестират в обучение.
Изработването на Европейски квалификационни рамки на професиите „мениджър на малък хотел" и „мениджър на малък ресторант" е вторият ключов продукт от работата по проекта. Двете рамки също вече са публикувани на сайта и показват в детайли знанията, уменията и компетенциите, които трябва да притежават съвременните мениджъри, за да ръководят успешно хотелите и ресторантите си, съобразно всички новости на пазара, в зависимост от нуждите и очакванията на икономиката, новите изисквания и очаквания на клиентите, конкуренцията и въобще всички нови предизвикателства, пред които са изправени.
„Информационно-образователен наръчник за социално-отговорно управление на малки хотели и ресторанти" е следващият основен продукт по проекта. Той е в процес на разработване  и трябва да бъде готов през м.август 2015г. Той ще покаже на мениджърите как, преследвайки печалбата и просперитета на собствения си хотел/ресторант, да могат да вземат отговорни решения и спрямо обществото в лицето на  служителите, клиентите, партноьори и доставчици, хората, природата и въобще цялата обкръжаваща ги среда.
Интерактивна карта на уменията пък ще покаже нагледно, със снимков материал и клипове, ситуации от професионалната среда и съответните знания, умения и компетенции, които мениджътите трябва да приложат, за успешно управление на бизнеса си.
Работата по проекта ще приключи с провеждането на национални семинари в държавите партноьори през септември 2015г. и обща Европейска конференция за социално отговорно управление на малки хотели и ресторанти в гр.Терраса, Испания през октомври 2015г. НДТ


 


Сходни връзки

В АЛБЕНА СЕ НАМИРА ЕДНА ОТ ПРОГРАМИТЕ НА "НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ " | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди