изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:07 EEST
СЪДЪТ ВЪРНА НА ГРИША ГАНЧЕВ НАД 84 ДЕКАРА КРАЙ ШАБЛА    
Ред и сигурностАпелативният съд във Варна върна на фирмите на Гриша Ганчев 84,751 декара земи, за които държавата претендира, че са дюни.  Припомняме, че Окръжният съд в Добрич излезе с решение по казуса с предоставените чрез заменки пясъчни дюни в района на Шабла. Магистратите в Добрич отсъдиха „Литекс пропърти“ да върне на държавата 11 имота с обща площ 103 249 квадратни метра. Не бе уважен искът на областния управител, като представител на държавата, за другите пет имота с обща площ 75 616 кв. м.

Сега обаче варненските магистрати отсъдиха, че има правно основание да се върне на държавата само един имот с площ 18 498 кв.м, а останалите 84 751 кв. м оставят на Гриша Ганчев. Решението е взето въз основа на изготвена нова комбинирана съдебно-техническа и геоложка експертиза. Според нея, само върху част от новообразувания имот № 83017.55.588 има разположени пясъчни дюни,  друга част е морски плаж, а трета част е залята от водите на Черно море. Експертизата е категорична, че останалите имоти не са засегнати от дюнни образувания, не представляват и част от крайбрежната плажна ивица, защото отстоят от нея на разстояние от 100 до 114 метра до границата на поземления имот с морето, се посочва в съдебното решение. Поземлените имоти, които представляват плажове, са нанесени в кадастралната карта на гр.Шабла като отделни кадастрални единици със съответните идентификатори и видно от представената карта са съседни на процесните имоти, то без да навлизат в тях, се посочва още в решението.
Припомняме, че делото бе образувано по искова молба на държавата, представлявана от областния управител на Добрич, срещу „Джитрейд" ЕООД – Ловеч, и „Литекс пропърти" ЕАД – София, които се свързват с предприемача Гриша Ганчев.
Намеренията бяха там да се изградят голф-игрища, но към тяхната реализация така и не се пристъпи.
С делото държавата поиска да се обяви нищожността на договор от 3 юни 2005 г. за замяна на два имота - частна държавна собственост, в землището на град Шабла. Те са с площ 75 614 кв.м и 103 246 кв.м. Договорът е сключен между началника на Национално управление по горите като продавач и „Джитрейд" като купувач. С втори иск се настоява да бъде признато, че 16 поземлени имота, образувани при разделяне на двата имота - предмет на договора за замяна, са собственост на държавата. Иска се също „Литекс пропърти" ЕАД да бъде осъдено да предаде владението им.
Единият терен е разположен между морето и земеделски земи и граничи с къмпинг „Добруджа" и почивни станции. Другият се намира между морето и Шабленската тузла, граничи с къмпинг „Добруджа", а южната му част попада зад оградата на военния полигон.
Апелативният съд във Варна потвърди решение  на Окръжния съд Добрич в частта, с която е признато за установено по отношение на Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез Областния управител на област Добрич правото на публична държавна собственост върху недвижим имот с площ 18 498 кв.м. по одобреното със заповед на Началника на СГКК Добрич изменение на кадастралната карта от 2006 г на гр .Шабла и „Литекс пропърти” ЕАД е осъдено да предаде на държавата владението на посочения имот.
Потвърждава решението в частта, с която са отхвърлени исковете на държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, срещу „Литекс пропърти” ЕАД гр.София за установяване правото на публична държавна собственост и предаване на владението върху имоти с площ от 10 821 кв.м, от 3525 кв.м, от 32 960 кв.м, от 5 903 кв.м и с площ от 22 407 кв.м.
Отменя решението в частта, с която е признато за установено по отношение на държавата правото на публична държавна собственост върху недвижими имоти с площ от 16 563 кв.м, 2 120 кв.м, 1 008 кв.м, 15 000 кв.м, 10 000 кв.м, 1000 кв.м, 1000 кв.м, 1000 кв.м, 1493 кв.м, 35 567 кв.м и е осъдено „Литекс пропърти” ЕАД да предаде владението на тези 84,751 декара. Отхвърля иска на държавата, предявен срещу „Литекс пропърти” ЕАД – София, за установяване правото на публична държавна собственост и предаване владението върху тези недвижими имоти.
Поради констатирани несъответствия между заключенията на двете комплексни съдебно-технически експертизи, приети при първоинстанционното разглеждане на спора, въззивният съд допусна нова такава с цел устновяване точното местоположение на дюнните образувания върху процесните имоти, какъв е техният вид и граници, на какво разстояние са те от крайбрежната плажна ивица, както и навлиза ли последната в територията на имотите.
Експертизата в геоложката й част е установила, че в процесните имоти съществуват шест вида геоложки тела – морски плаж, пясъчни дюни, пясъчна коса, древночерноморска тераса, льосов терен и пясъци върху льосов терен.
За определяне границите на дюнните образувания върху процесните имоти и отстоянието им от плажната ивица, както и за определяне на местоположението на последната спрямо имотите, въззивният съд е назначил в състава на комбинираната съдебно-техническа експертиза специалист – инженер геодезист, който е изготвил заключение, придружено от необходимия картен материал. НДТ


 


Сходни връзки

СЪДЪТ ВЪРНА НА ГРИША ГАНЧЕВ НАД 84 ДЕКАРА КРАЙ ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди