изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:51 EEST
US-анализатори: Русия и Китай могат да променят световния ред както си искат    
Коментари В последно време САЩ се оказаха в най-неблагоприятната ситуация: руско-китайските отношения сега са по-тесни, отколкото през последните 50 г., пишат анализаторите от Атлантическия съвет Метю Бъроуз и Робърт Менинг в своя публикация в японския портал Nikkei Asia Review.

Експертите наричат сближаването на Русия и Китай „нощният кошмар на Хенри Кисинджър”. Двамата с президента Ричард Никсън през 1971 г. се възползваха от стремежа на Пекин да подкрепи Вашингтон в противопоставянето на СССР. Този ход способства създаването на стратегически триъгълник на САЩ с два противопоставени комунистически режима.

Според Бъроуз и Менинг ситуацията е кардинално променена. Напрежението между Москва и Вашингтон доведе САЩ до най-лошата ситуация от всички възможни. Русия и Китай имат всички шансове да променят световния ред в каквото си искат направление.

За КНР Русия е ценен партньор, с чиято помощ може да се стабилизира ситуацията в Евразия и да се модернизира регионът, като се отхвърли американският модел на авторитарен капитализъм.

Според мнението на експертите, в Централна Азия между Москва и Пекин съществува „негласно разделение на труда”: РФ се занимава въпросите на сигурността, а КНР поема помощта и инвестициите. За развитието на Евразийския икономически съюз способстват създадените наскоро Банката за развитие на БРИКС и АББИ.

Бъроуз и Менинг признават, че засега не е ясно дали съюзът на Русия и Китай ще доведе до нова биполярност на света или към още по-открит световен ред. http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

US-анализатори: Русия и Китай могат да променят световния ред както си искат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди