изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:30 EEST
АЛАРМИРАТ ЗА МНОЖЕСТВО МЪРТВИ ДЕЛФИНЧЕТА КРАЙ КРАПЕЦ    
Екология За изхвърлени от морето трупчета, най-вероятно, на малки делфинчета, алармира във фейсбук Елена Митева - Кръстева от София, която е почивала в района на Крапец.

Преди няколко дни тя е била в Крапец, в свободната зона между къмпинг „Карвуна” и Дуранкулашкото блато. „От известно време морето изхвърля малки трупчета, по наше мнение, на малки делфинчета. Не знаем каква е причината. Някои от тях са обезглавени, но има и с глави. Снимахме някои от тях. Лежат изхвърлени на брега по цялата брегова линия. Не са по-дълги от метър, може би 60-70 см. Намираме все повече. Досега са към 5 трупчета...”, съобщава жената в социалната мрежа. И допълва,  са се опитали да алармират институции във Варна, но не са им вдигнали.
„Последните три седмици всяка седмица морето изхвърляше по едно мъртво делфинче, а онзи ден изхвърли четири, вчера три и приятели същия ден ми се обадиха от Шабла, че там имало осем малки мъртви делфинчета, а на Крапец имало на плажа десет“, каза преди дни пред БНТ природозащитникът Атанас Русев, който нарече себе си „гробар на делфинчетата“.



Наред с вече известните версии за причините, поради които китоподобните намират смъртта си в Черно море, сайтът на плаж "Корал" осветлява още един фактор, който може да се определи като техногенен. Разследването "Мълчаливият" убиец на делфинчета! доказва пряката връзка между сеизмичното картиране на морското дъно за търсене на нефт и газ, при което се генерират изключително мощни звукови пулсове, и масовата смърт на делфините.
В него той обяснява, че когато се правят проучвания за нефт и газ, това става с много мощни звукови сигнали, които се излъчват от специални кораби. Те трябва да се отразят в морските недра и да предоставят „картина“ на дъното и евентуалните залежи на изкопаеми горива там. Във водата обаче силата на звука може да надмине в пъти децибелите от реактивен самолет, което за животните има ефекта на експлозия. „Представете си вие да останете без зрение, равновесие, слух, без никакви сетива и в същото време в тялото ви на 100 места да има вътрешен кръвоизлив“, дава пример Русев.
"Това може да се оприличи само с газовите камери в концлагерите през Втората световна война. Това е такъв вид "замърсяване", което извършено безотговорно, води до абсолютен геноцид на морските обитатели", пише авторът на публикацията.
Според специалисти досега в България не е правена екологична оценка как дълбоководните проучвания въздействат върху морските обитатели. Сеизмичното картиране се извършва със специални акустични кабели, които корабите влачат. Те приемат отразеният звук, който предварително е изстрелян към недрата на земята – толкова мощен, че да проникне в тях през километри вода. Неговото ехо реално дава представа за разнородната структура на земните пластове. Грохотът му във водата обаче може да надмине в пъти децибелите от реактивен самолет. А за животните има ефекта на експлозия.
Чуждестранни журналисти също разследват причините за смъртта на делфини по Българското черноморие. "Екип на германска телевизия снима изхвърено на брега делфинче-бебе, обясниха ми, че от сутринта това е петото в района на плажа около Дуранкулак", сподели във фейсбук столичната журналистка Галина Славеева. НДТ


 


Сходни връзки

АЛАРМИРАТ ЗА МНОЖЕСТВО МЪРТВИ ДЕЛФИНЧЕТА КРАЙ КРАПЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди