изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:23 EEST
БИБЛИОТЕЧНА ПРОГРАМА "РАЗЛИЧИЯТА НИ ОБЕДИНЯВАТ"    
Култура Регионална библиотека „Дора Габе” осигурява равен достъп до знание и култура, удовлетворява информационните потребности на всички граждани от Добрич и областта, без оглед на тяхното вероизповедание, етническа принадлежност, социален статус, работи за насърчаване на четенето и намаляване на неграмотността. Библиотеката предлага безплатен достъп до интернет, провежда курсове за начална компютърна грамотност, организира културни и образователни прояви, в които се включват различни целеви групи – деца от 4 г. до 14 г.,  ученици, студенти, хора в активна възраст, безработни, хора на възраст 60+.

Още през 1996 г. в регионална библиотека „Дора Габе” стартира социална библиотечна Програма за хора в неравностойно положение. Провежда се национален семинар „Библиотечно обслужване на лицата в неблагоприятно положение”, съвместно с Британския съвет, програма Библиотеки на фондация „Отворено общество” и Съюза на библиотечните и информационни работници.
Целогодишната програма „Различията ни обединяват” на библиотеката включва целева група  хора в неравностойно социално положение - малцинствени етнически групи, лицата със специални образователни потребности, хора с увреждания, деца в риск. Програмата съдейства за личностното и професионално развитие на различните етноси и тяхното пълноценно интегриране в социума, насърчаване на четенето и намаляване на неграмотността. Формите на общуване и обмен на информация, социалните контакти и възможността за творческа изява позволяват да бъде по-лесно скъсена бариерата между хората, тяхната изолираност, липсата на социални контакти и незаетост. Програмата съдейства за съхраняване и развиване културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства, към улесняване на достъпа до информация и засилване на мотивацията на групите в неравностойно положение за включване в образователния процес и в обществения живот, за по-успешната трудова реализация.
Библиотеката работи в подкрепа на формалното и неформално образование на местната общност и с тази програма се стреми  да подпомогне децата и учениците от етническите малцинства да получат равен достъп до информация, необходима за тяхното образование и обучение. Тя засилва мотивацията за участие в образователния процес, и освен в училище, дава възможност за допълнителни занимания в библиотеката с децата и учениците, за които българският език не е майчин. Реализират се прояви, насочени към съхраняване и развиване на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства, в интеграционна мултикултурна среда.
Традиционни са посещенията на библиотечни специалисти в сдружение ХобиСклуб. За членовете на клуба, които имат зрителни проблеми е от особено значение да участват в срещи за колективно четене. По предварително подбрана тема, библиотекарите четат на ползвателите, изнасят им беседи, и заедно дискутират автори, произведения, проблеми в ежедневието, споделят. Част от хората с нарушено зрение също идват в библиотеката по различни поводи, на празници и събития.
Целогодишно библиотеката предлага беседи за потребители на дневен център за възрастни с психични увреждания „Д-р Петър Станчев”. През последните години хората с психични проблеми посещават библиотеката, разглеждат изложби и витрини, за беседа по определена тема, слушат музика. Самите те са представяли свои изложби на територията на библиотеката. За потребителите бе организиран курс за компютърна грамотност по Програма „Глоб@лни библиотеки „България”.
Всеки петък за потребители от Защитени жилища за лица с интелектуални затруднения, библиотеката провежда занимания с четене. Идеята е те да бъдат изведени от обичайната им среда, да общуват, да се докосват до света на книгите. Грижата и вниманието, което им оказват библиотечните специалисти е важно и полезно за тях.
Освен да подпомага социалната интеграция на групите в неравностойно положение, програма „Различията ни обединяват” насърчава интеркултурния диалог между хората. В регионална библиотека „Дора Габе” децата от детските градини и ученици от училищата откриват изложби, с които представят дейностите си по международни проекти с училища и детски градини от много европейски държави. Библиотеката представя културата и изкуството, традициите и бита на различните националности.
Всяко лято библиотеката организира летен детски клуб „Играй и учи”, за деца от Добрич и гости на града, на възраст от 6 до 14 г. Включването в клуба е без такса и предлага на децата от Добрич и гости на града, по време на лятната ваканция различни варианти за ползотворно и приятно прекарване на свободното време. В летния клуб се включват и деца от ромски произход, деца от Център за обществена подкрепа към ОС на БЧК.
Интеграция и приобщаването на етническите общности, на хората в неравностойно положение, на деца в риск, на хора с увреждания  са част от целите, които си поставя библиотеката, за да се повишава качеството на живота на гражданите и създават условия за равни възможности на всички и правото на пълноценно развитие на всеки.

Галя Маринова
РБ „Дора Габе”
 


Сходни връзки

БИБЛИОТЕЧНА ПРОГРАМА "РАЗЛИЧИЯТА НИ ОБЕДИНЯВАТ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди