изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:15 EEST
ПРОФ. СОКЕРОВ ПРЕДСТАВЯ ЖИВОПИСНИ ПЛАТНА В ДВОРЕЦА    
КултураПрофесор Теофан Сокеров представя най-новите си живописни творби, подредени в изложба в държавния културен институт „Културен център "Двореца" в Балчик. Показани са 30 творби. Част от тях са рисувани през настоящата година, а други са започнати през 2010-2012 година.
PN 030-15 18.08.2015 БАЛЧИК: Професор Теофан Сокеров представя най-новите си живописни творби, подредени в изложба в държавния културен институт „Културен център   PN 031-15 18.08.2015 БАЛЧИК: Професор Теофан Сокеров представя най-новите си живописни творби, подредени в изложба в държавния културен институт „Културен център

Изложбата бе открита от директора на културния институт Жени Михайлова, която подчерта, че е удоволствие гостуването в „Двореца” на гениалния и велики творец проф. Теофан Сокеров. Тя съобщи, че е получено приветствено писмо от министъра на култура Вежди Рашидов. В него се казва: „Уважаеми проф. Сокеров, най-сърдечно ви поздравявам по случай откриването на изложбата в Културен център „Двореца” в Балчик. Вие отново се представяте пред публиката като вечно търсещ творец. И не случайно името ви се нарежда сред най-емблематичните в историята на съвременната живопис. Индивидуалният почерк, струящ от творбите ви, богатството на изразните средства, многообразието от теми са безспорно доказателство за вашия изключителен талант и професионализъм. Творбите ви, често напомнящи сложни колажи, са уникална симбиоза между фотореализъм и експресивност. Населени с образи от други светове, свободни и безтегловни, реещи се в пространството и над суетата на ежедневието, но с точно намерено място в цялата композиция. Благодаря ви за предоставената възможност да се докоснем до вашия творчески свят и да се възхитим на тези стойностни творби. Убеден съм, че изложбата ще предизвика заслужен интерес от страна на публика и ценители. А творбите ви, наситени с емоционален заряд и неповторима култура на цвета, ще популяризират и за в бъдеще достойно българското изкуство по света”.
Проф. Сокеров сподели, че за него най-прекрасно е, когато хората разгледат картините му и открият за себе си нещо хубаво в тях.
„Всеки ден е различен. Когато се събудиш сутрин, поглеждаш навънка, виждаш природата, виждаш небето. Така, и се радваш на живота докато те държи прав”, обясни лаконично творецът откъде черпи вдъхновение в дългия си творчески път художникът.
"Слънце/Видение", "Марсианец", "Спомен за бъдеще", "Привечер", "Пладне" са част от наситените с емоционален заряд теми, над които художникът е работил през последните месеци. Портретите "Вяра", "Надежда", "Любов" са своеобразна емблема на изложбата. Най-мащабните платна - "Хора и животни - Потъване" и "Роенето на мравките" са рисувани в продължение на няколко години.
Проф. Теофан Сокеров е роден в Ловеч през 1943 г. През 1969 г. завършва Художествената академия в София. През 1965 г. като студент получава първата си награда за творбата „Възпоменание”. Носител е на национални и международни награди, сред които: „Владимир Димитров-Майстора” (1981), „Илия Петров” (1986), „Захари Зограф” (1987), Награда на фондация „Пиер Франчески Микети”, Италия (1988). Участва в множество художествени изложби у нас и в чужбина. Едни от най-скорошните му изяви са през 2011 г. в Лондон, Бон и Истанбул.
Автор е на 22 стенописа, многобройни кавалетни и монументални произведения, между които: художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква, Царевец (завършено 1985), Музея на образованието (Габрово), Мемориалния комплекс на връх Бузлуджа, Националния музей „Земята и хората” (София), Националния дворец на културата (София), мозаечни пана в Музей „Васил Левски”, Съдебната палата, дом „Преслав” и Изчислителния център в Ловеч. Автор е на мозайки, рисунки с молив, химикал, туш, суха игла.
Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария и други страни.
От 1994 г. е професор по живопис в Националната художествена академия в София. През 2003 г. става почетен гражданин на Ловеч.
Изложбата ще остане в галерия "Тихото гнездо" до 7 септември. НДТ



 


Сходни връзки

ПРОФ. СОКЕРОВ ПРЕДСТАВЯ ЖИВОПИСНИ ПЛАТНА В ДВОРЕЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди