изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:58 EEST
КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ НА 10-ГОДИШНО ДЕТЕ ПРАТИ НАД 20 ДУШИ В БОЛНИЦА    
ЗдравеКурбан за здраве на 10-годишно дете в добричкото село Божурово натръшка над десетки души. 22 от тях се озоваха в Инфекциозно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

Покосените 34 души с гастроентерологични оплаквания, които са на възраст от 3 до 82 години, са прегледани на 16 и 17 август в Спешно отделение на болницата и от общопрактикуващи лекари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич. Приетите в Инфекциозно отделение 22 души са с диагноза Бактериална чревна инфекция. Заболелите са от Божурово и крушарските села  П. Дяково и Бистрец.

Информация е подадена в отдел „Противоепидемичен контрол” на РЗИ-Добрич, от дежурния инфекционист на 17 август в началото на работния ден и своевременно е започнато епидемиологично проучване. Уведомена е Областната дирекция по безопасност на храните и на същата дата е проведено съвместно проучване на място в Божурово. Обходени са домовете на организиралите курбана и на други семейства от селото. На 18 август екип от отдел „Противоепидемичен отдел“ на РЗИ продължи епидемиологичното проучване в Божурово, като е създадена организация с органите на местната власт за издирване и уточняване на всички, присъствали на събитието, уточняване на обективното им състояние и насочването им за преглед, изследване и медицинско наблюдение към личните лекари. Към момента са уточнени 65 присъствали лица.

В хода на епидемиологичното проучване се установи, че заболелите са присъствали на 16 август на курбан за здраве в домакинство в Божурово, поканени са близки и познати от селото и гости от други населени места в областта. В домакинството е заклана овца от личното стопанство на 15 август и месото е съхранено във фризер, като има закупени продукти и от търговската мрежа. Приготвени са 8 ястия от 2 жени от селото. Ястията са приготвени на 16 амгуст в периода от 12 до 16 часа. Присъстващите са започнали консумацията на ястията в 16 часа, първите субективни оплаквания (повръщане и профузна диария) са се появили около 18.30 часа, когато първите заболели са потърсили медицинска помощ в Спешно отделение на МБАЛ-Добрич, и след консулт с инфекционист 20 са хоспитализирани след 19 часа.

За периода 16-18 август в Спешно отделение и при ОПЛ в Божурово са потърсили медицинска помощ още 12 лица, на които е предписано амбулаторно лечение или са направени вливания и манипулации. На 17 август вечерта в Спешно отделение са прегледани и насочени за хоспитализация в Инфекциозно отделение още 2 лица от Божурово с диагноза Бактериална чревна инфекция. От всички амбулаторно прегледани пациенти в Спешно отделение и от ОПЛ и от още 16 лица без клинични оплаквания, които са присъствали на курбана и са консумирали хранителните продукти, са осигурени проби за микробиологичното им изследване в РЗИ. Набирането на проби продължава. Всички, които не са хоспитализирани, са предадени и насочени към ОПЛ за преглед, изследване и медицинско наблюдение.

Вчера 20 души от приетите в Инфекциозно отделение са изписани клинично здрави.

Най-вероятният причинител на чревната инфекция са бактериите стафилококи, съобщи за в. "Труд" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Без да имат някакви симптоми, много хора имат в носоглътката си стафилококи. Затова при липсата на добра хигиена предаването им чрез храна става лесно“, посочи той. „Хубавото при тази бактерия е, че макар инкубационният й период да е кратък - 1-2 часа след поемането на опасна храна, той отминава бързо. Но пък за сметка на това протича драматично“, обясни д-р Кунчев.

Припомняме, че развален курбан тръшна 22 жители на Каварна и околните села по същото време през 2007 година. Пострадалите бяха настанени със салмонела в болниците в Добрич и Балчик. Курбанът бе даден от храм "Успение Богородично" в Каварна по повод храмовия му празник на 15 август. НДТ

 


Сходни връзки

КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ НА 10-ГОДИШНО ДЕТЕ ПРАТИ НАД 20 ДУШИ В БОЛНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди