изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:38 EEST
Отбелязваме 138 години от Шипченската епопея    
Общество Стара Загора. 138-та годишнина от Шипченската епопея ще бъде отбелязана с редица събития на връх Шипка. Епичните боевете за връх Шипка започват на 21 август 1877г. в най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо. В периода от 21 до 23 август 1877 г. в войските на Сюлейман паша подемат редица атаки срещу руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. На 19 август става ясно, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка. В редиците на ген. Столетов от 36-ти Орловски пехотен полк участват пет български опълченски дружини - 5500 души с 27 оръдия.

В първия ден от боевете – 21-ви август са отблъснати 7 атаки. Решителният и най-тежък бой започва на 23 август. Още призори турците откриват артилерийски огън по цялата позиция. Към обяд всички турски атаки са отбити, но положението остава тежко. Към 17 ч. настъпва критичният момент в тази героична епопея. По скатовете лежат труповете на повече от 1380 защитници. В боя се хвърлят всички, включително и тежко ранените. В последния момент Ген. Радецки пристига с две сотни казаци и взвод планинска артилерия. По време на 3-дневните боеве загубите на Шипченския отряд възлизат на 3100 руски войници и офицери и 535 български опълченци, а загубите на противника - на повече от 8200 души.
Тържественото отбелязване на годишнината от Шипченската епопея се провеждат под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Очаква се президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев да приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и да произнесе слово по случай годишнината от събитията на историческия връх. Официалната част е с начален час 13.15 часа, след което представители на Национално дружество „Традиция” ще възпроизведат героичните събития от Шипченската епопея. В рамките на честванията организаторите са предвидили редица съпътстващи събития, сред които традиционното състезание за изкачване на стъпалата до Паметника на свободата, изложба на НПМ „Шипка – Бузлуджа” – „Паметници на признателността”, Детска занимателна работилница, където малките гости на тържествата ще могат да рисуват, да моделират, да редят пъзел - да пресъздадат своето усещане за празник. В рамките на честванията ще се проведе и състезание по ориентиране за учащи.
Три туристически лъча ще тръгнат на поход към върха от Соколския манастир, от Узана и от Храм - паметник „Рождество Христово” в град Шипка. Ще се проведе традиционният за тържествата на 22 август открит урок по история пред Паметника на свободата. Тази година в него ще участва доц. Марко Златев.
През целия ден на 22 август в Мултимедийната зала на Национален музей „Шипка” ще бъдат представяни документални филми за Шипченските събития. Участниците в тържествата ще имат възможност, придружени от екскурзовод, да посетят всички бойни позиции, зимната войнишка землянка и командния пункт на ген. Столетов.
Нов момент в тържествата тази година е военно полевата кухня, в която ще бъде приготвен руски борш, който заедно със сухарите и кашата е бил храна за руската войска през 19 век. Полевата кухня ще бъде разположена близо до командния пункт на ген. Столетов. Организатори на събитията на връх Шипка са Национален комитет за честване на Шипченската епопея и НПМ „Шипка – Бузлуджа”. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Отбелязваме 138 години от Шипченската епопея | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди