изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-02 @ 12:59 EET
ДЕПУТАТИ НА... НАРКОХРАНИЛКА: Шефът на наркокомуната в Банкя Желяз Турлаков пред "ШОУ": 15-20 депутати “друсат” кокаин    
Интервюта Двама от тях са мои пациенти, нещата при тях са отишли в по-крайна фаза

Шефът на наркокомуната в Банкя Желяз Турлаков е завършил философия, след това е специализирал групова анализа в университета “Зигмунд Фройд” във Виена. Асистент по психодрама. Учил е при психиатъра, психоаналитик и психодраматист Дейвид Йерохам, който в момента е супервайзер на програмата в наркокомуната в Банкя, която Желяз ръководи. Турлаков е шеф на общността “Ново начало”, която е първата в България и съществува от 12 години. Създадена е от бивши наркозависими с цел да помага на „братя по съдба и порок”. Дълги години и Желяз е бил наркозависим, но успява да излезе от “черната дупка” и сега е посветил живота си да помага това да се случи и с други. На местните избори младият мъж ще се кандидатира за кмет на община “Люлин” в София от гражданската квота на партия “Нова алтернатива”. Отсега казва: “Люлин”, пази се, ако стана кмет, всеки човек, който смуче и краде от общината, ще си отиде. Със законови средства, няма да се спра пред нищо!”. И още – “Аз нямам какво да крия! Не се срамувам от нищо! В политиката има хора с десет пъти по-мръсно минало. А моят живот е на показ, справил съм се с наркозависимост, което говори само по себе си за моята воля и характер! На никого не съм навредил през живота си, казва той в ексклузивно интерю за "ШОУ".- Желяз, ти си се запътил към политиката. Има ли наркозависими политици? 
- Има, но няма да назова имена. В тези среди се употребява основно кокаин.

Психоактивни вещества сред политиците са се използвали винаги. Има и американски президенти, които са употребявали наркотици. Това не е новина.

Основното психоактивно вещество, което употребяват 99 процента от политиците, е алкохолът. Нещо, което се подценява. В България традиционно се смята, че ако някой жули ракия, това е нещо нормално. Напротив - ракията също е психоактивно вещество.

Просто трябва да се влезе и да им се направят тестове. Това трябва да бъде включено и като част от критерия за тяхното избиране. Между другото, трябва да се направят на политиците и тестове за вменяемост.

Имам един познат, който учеше в престижния университет Итън в Англия. Там се правят тестове за наркотици и в момента, в който го хванаха, той беше изгонен. И във ФБР, и в ЦРУ правят тестове за служителите си. Това е нещо задължително. Но това у нас няма да стане, защото самите политици няма да го позволят. Защото, ако се направи изненадващ кръвен тест, ще излязат много интересни неща – кой взема антидепресанти, кой взема виагра... /смях/. За тези хора, които влизат в най-високите нива на държавното управление, обществото трябва да е сигурно, че не употребяват наркотици. Тези хора ежедневно вземат решения, които засягат всички нас и ние трябва да бъдем сигурни в тях.

- Имаш ли информация колко човека в сегашния ни парламент употребяват наркотици?
- В парламента има минимум 15-20 човека, на които им се случва да употребяват кокаин.

Знам го от хора, които са техни дилъри

Много от тях не се изживяват като наркозависими. Те възприемат употребата на кокаин като част от луксозния живот, който водят.

Знам обаче за два случая, при които нещата са отишли в малко по-крайна фаза, защото са мои пациенти. Има журналисти, артисти, певци, спортисти, хора с добър бизнес, които употребяват системно кокаин. Те не искат да се афишират и работя индивидуално с тях. 

В чалга средите се шмърка много кокаин. Там има много повече шмъркачи, отколкото в другите среди. Едно изявено име, певица, вече е на такъв етап, че не може да пее, ако не “вземе”. Тя уж искаше, но се оказа, че не е готова още да започне терапия. Но убеден съм, че ще ме потърси след известно време...

- Тези хора по принцип сами ли идват при теб да търсят помощ?
- Преди това обикновено идват техни приятели да разговаряме. След това имаме серия от срещи със самите тях. Достатъчно убедителен съм, да ги уверя, че анонимността им ще бъде запазена. 

- Какви зависимости са “модерни” сега?
- Променя се профилът на зависимите. Ако преди 10-15 години се употребяваше само хероин, отдавна не е така. Даже има спад. “Трева” винаги е имало, алкохол - също. Но в момента по-актуална е синтетичната дрога - смесени зависимости, амфетамини, метаамфетамини или “пико”, както е известно в България.

Употребяващите хероин в България са около 30 000. Употребяващите амфетамини са 3-4 пъти повече. В доклада на Държавния департамент на САЩ се посочва, че около 300 000 души в България употребяват психоактивни вещества. А истинските наркотрафиканти в България не са тези хора на улицата, които ги сочим с пръст - те по една или друга причина са жертви.

Политическата класа в България са истинските наркотрафиканти!

Голямата заблуда е, че в България има воля да се променят нещата. Няма да се промени нищо. Защото този бизнес пълни партийните каси от години.

- Разкажи историите на някои от твоите пациенти в комуната в Банкя? 
- Едно момиче на 19 г. имаше в комуната. До 14-15 г. била пълна отличничка, много интелигентно и способно момиче. Но й откриват левкемия. Подлагат я на химиотерапия. След целия този стрес тя започва да употребява екстази, амфетамини, хероин, кокаин… - всичко! Вече 4 месец е в програмата. Всеки ден беше борба за нея! Тя казваше: 

“Аз мислех, че ще умирам!”… Лека-полека започна по малко по-различен начин да мисли и да говори. Завърна се към живота.

Един англичанин, който живее в България и е женен за българка, на 50 години, имаше тежка алкохолна зависимост, употребяваше и вещества. Имаше си бизнес. Но вече му беше станало невъзможно да живее и да работи. С него водихме терапия на английски. Завърши програмата, излезе и е “чист”.

Има и патологични случаи

Работих с един човек на около 40 години, с 5-6 брака зад гърба си, с 5-6 деца, употребявал всичко, каквото можеш да се сетиш, по много! Идва няколко пъти при нас, седи по малко, не издържа. Последния път като излезе, ми се обади по телефона и вика: “Аз разбрах какво трябва да правя!”. “Какво?”. “Ами, трябва да спра да пуша цигари!”...

Виждал съм майка и дъщеря зависими. Майката инжектира на дъщерята и обратно, баща и син, какво ли не!...

- Как гледаш на лечението с метадон на хероинозависимите?

- Аз не съм привърженик на метадона, даже мисля, че той повече вреди. Заменяш една зависимост с друга! Метадонът е един по-лек и контролиран от лекарите продукт. Приема се, че щетите се намаляват. Но не е така! Метадонът исторически е синтезиран първо от нацистите. Херман Гьоринг е бил морфинист и е дал поръчение на СС химиците да създадат вещество, което да има подобен на морфина ефект, но да е по-дълготраен. Те извличат от морфиновата молекула известния сега метадон, който тогава са нарекли адолофин, в чест на Адолф Хитлер. Много по-късно англичаните откриват формулата и през 1965 година д-р Дойл започва да го прилага и в Америка. Той експериментира с метадон върху първата група американски войници, които се връщат от Виетнам и са в много тежък посттравматичен стрес. Тогава сред тях е и първата “епидемия” от употреба на хероин.

Много спорен е метадонът. В Русия и в Япония е забранен със закон. Това е едно по-скоро политическо решение, което помага на обществото, но не и на самия зависим. 

Метадонът създава тежка зависимост. Това си е синтетичен хероин

Хората, които влизат в метадонови програми, те и остават там. Не могат никога да излязат! Имаме такива хора при нас. Хората, които сме минали по този път, знаем, че когато човек започне да употребява метадон, трябва да има не едно, а 10 наум. Страничните явления и последствията могат да бъдат по-страшни дори от тези при употребата на хероин! 

- Защо тогава в България метадонът се смята за единствен изход при хероинозависимите?

- Отговорът е – за пари! Бившето ръководство на Национален център по наркомании в лицето на д-р Александър Канчелов и заместникът му Георги Василев са хора, които си създадоха частни метадонови програми.

Д-р Александър Канчелов е бивша “барета”. Не знам кой го е пуснал да работи в тази сфера, как е станал лекар!? С д-р Георги Василев им викаха “братята добермани”. Хора като д-р Канчелов са опасни, те не трябва да се допускат да се докосват до тази професия! Той има абсолютно изкривено мислене, дори има навика да разказва как е биел хора като полицай!...

В Европа няма частни метадонови програми, но в България има. Д-р Канчелов имаше връзки с тогавашния министър на здравеопазването Гайдарски - и двамата са от Видинския край. Те си направиха едни наредбички, които си ги написаха така, че да може да се развие частният им бизнес… Но никой не иска да чуе за това. Като всяко нещо в България, основният мотив е пари! Ако толкова ги беше еня за зависимите, щяха да пуснат метадона така, както е в цяла Западна Европа – в аптеките или в болничните системи безплатно. В България за метадон се плащат 200-300-400 лв. на месец. Това излиза хиляди левове в годините, защото има хора, които плащат доживотна „рента”. Защо точно в най-бедната страна в Европа трябва да има частни метадонови програми?! - Защото тези лица така са се вкопчили в този бизнес, че няма пускане! 

Метадон се употребява само при хероинозависимите. Колко помага, е друг въпрос. Но всеки, който го прилага при друг тип зависимости,

е за съд!

Имаме информация и за такива случаи.

- Как действат частните метадонови програми у нас?
- Отиваш, плащаш и получаваш метадон. В много от случаите им го дават за по 1 седмица напред, а те се изкушават да го продадат. Често си го инжектират, което е абсолютно забранено! На практика няма никакво наблюдение!

Повтарям: частни метадонови програми няма никъде в света. Не може пациентът да идва и да си плаща 300 лв. на месец за това, че пие метадон. За това, че “друса” метадон! От тези хероинозависими няма и един процент да е излязъл излекуван от тази програма! Да не говорим, че употребяват всички други вещества, успоредно с това! За да вземе докторът 10 000 -15 000 лв. на месец. Метадонът по света се прилага при хора с тежки зависимости от хероин, с кръвнопреносими заболявания – това е най-последната фаза и крачка. Трябва да е опитано всичко. И в крайна сметка – не си плащаш за това! В Гърция под 23 години никога няма да те вземат в такава програма. 

С метадон не можеш да се излекуваш! Защото с него ти поддържаш модела, че не можеш да се справиш без вещество отвън. Изграждаш зависимост, подчиняваш живата си на веществото, не можеш да направиш свободен избор без веществото! Ти си зависим, физически, психологически и социално... 

- Откъде идва метадонът за частните програми?
- Той влиза по линия на ЕС, Министерството на здравеопазването го осигурява. Ако е частна програмата, която иска сама да си определя цената, има една врътка в наредбите, че можеш сам да си го купиш. Той струва стотинки! Доколкото знам, Канчелов и сие си го доставят от Македония. Често се шегувам, че 

“д-р” пред имената на някои хора не е „доктор”, а „дилър”!


Прикриват се смъртни случаи при предозиране с метадон, прикриват се редица нередности, но, както се пееше в една песен от 90-те - “Куче влачи рейс, диря няма”... Никой не се интересува от наркозависимите.

- Кои са най-големите виновници за съдбата на наркозависимите в България?
- Психиатрите, собствениците на частни метадонови програми, всички онези доктори, които за мен не са доктори, а престъпници, свързани със заместващите тип програми, за които се плаща! Защото заместващ тип програма означава, че ти предлагаш на пациента в крайна сметка наркотично вещество под легалното име „метадон” или както искаш го наречи. За мен такъв доктор, който спекулира, се превръща в дилър! Ако един дилър иска да ти продаде някакъв наркотик, той ще го изкара най-сладкият, най-прекрасният на земята и ще се мъчи да те убеди колко е добър. Аз не познавам един лекар, който е част от тези програми, да каже: “Ето ти това, но да знаеш, че то вреди!”. Няма да каже, защото няма изгода, няма сметка. Всички тези доктори са престъпници, боклуци за мен са всички тези хора!

А наркотици има навсякъде и това се поддържа от държавата. Истинският проблем е самата държава. Това, че от време на време се хващат някакви дилъри на най-ниско, не означава, че истинският проблем е отстранен. Много хора “захлебват” от това.

Ако някой ми каже, че има по-печеливш бизнес от наркотиците, ще излъже!

От наркотрафика се пълнят партийните каси.

Българските политици са част от проблема и с наркозависимите. Те си затварят очите, страхуват се. Член 53 от Закона на здравето гласи, че 1 процент от алкохолния и тютюневия акциз всяка година трябва да се превежда към Министерството на здравеопазването за лечение и превенция на засегнатите лица, пострадали от алкохол, цигари и наркотици. Три години задавахме въпроса къде отиват тези пари, защото това са едни 50-60 млн., които биха покрили нуждите на програмите за наркозависими, но никой не ни отговори!... 


Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВАДОСИЕ:
Историята на Желяз

Когато болката от “взимането” стане по-голяма от болката на “невзимането”, значи е дошъл моментът


„Започнах с “трева”, с алкохол, тогава имах рок група... Беше 1989 г., точно когато станаха промените в България. Като едни млади, наивни хора, интересуващи се от рок музика, мислехме, че свободата са ... наркотиците! През 90-те години София беше залята от наркотици, достъпът беше много лесен. Човек се подлъгва... Първо кокаин няколко години, после хероин... Никой не започва “да взема” с мисълта, че ще стане наркоман. Няма такъв човек, поне аз не познавам. Ти започваш, “взимаш”, животът си върви някак си, не се замисляш, в началото е купон, не виждаш някакъв проблем, не ти вреди толкова. Но лека-полека започват да се случват някакви неща, появяват се проблемите, след това остават само те, докато се изолираш в една точка. И оставате само ти и веществото накрая! Нищо друго няма! То те променя – променя ти изборите, променя ти решенията, променя хората, с които общуваш...

Бил съм и в протестантска РЕТО-комуна в Испания, минал съм през всички стандартни методи в Суходол, какво ли не, как ли не... Беше един доста дълъг и труден път. Когато болката от “взимането” стане по-голяма от болката на “невзимането”, значи е дошъл моментът. Просто се насищаш в определен момент... Е, не при всеки, но съм благодарен на Бог, че при мен се случи! Когато изгубиш всичко, когато останеш сам, когато стигнеш до всички възможни задънени улици, човек трябва да направи избор - дали да продължи да живее така или не. Тогава “веществото” вече не е това, което изглежда в началото, вече нищо не ти дава... Болката от “взимането” вече става голяма. Вече няма удоволствие, губи се, ти “взимаш” вече само да притъпиш. Удоволствието е било в началото и това е най-голямата илюзия. 

Аз останах сам буквално, стигнах до арести, стигнах до затвори, стигнах до това родителите ми да не искат да ме виждат! Животът стана труден, стана невъзможен! От всяко едно лечение аз съм научил по нещо и много грешки съм правил. 

“Чист” съм от 15 години и през това време ми се случиха много неща. Имам две деца, завърших образование, създадох общност. Животът ми потече по различен начин. Правя нормалните неща, които трябва да се случват на всеки един човек. Аз съм на 39 години, при мен нещата малко закъсняха...”.
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ДЕПУТАТИ НА... НАРКОХРАНИЛКА: Шефът на наркокомуната в Банкя Желяз Турлаков пред "ШОУ": 15-20 депутати “друсат” кокаин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди