изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:30 EET
ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ – ЕДНО РАЗЛИЧНО ЗАНИМАНИЕ В „НАШЕ ЛЯТО“    
КултураТази година организаторите на общинската ваканционна програма „Наше лято“ в Тервел включиха в програмата и занимания, които са с различен от обичайните занятия характер. Една от новите форми, адресирана към почитателите на историята, бе под надслов „Ваканция в музея“. Идеята на учителите бе активна работа с подрастващите за провеждане на занятия по нов, интерактивен метод, чрез който децата да получат нови или да затвърдят знанията, които са имали до момента за родния край.

Поводът са юбилейните дати, които се отбелязват  през 2015 г.: 55 години от обявяването на Тервел за град, 55 години от първия Добруджански събор в Тервел, 75 години от подписването на Крайовската спогодба, 135 години от рождението на Йордан Йовков и 130- годишнината от Съединението на България. След като се запознаха с историята на града, посетиха скалните манастири в местността Суха река, проведоха срещи с почетните граждани Димо Узунов и Калинка Вълчева, както и с майстора на ножове Веселин Луков, младите историци научиха също кои са символите на Тервел, наследници на кои етнографски групи са се заселили на територията на общината, кои етнически групи живеят днес тук, както и кои са традиционните предмети от техния бит, празничните и ежедневните облекла в миналото.
Неусетно дойде и големият ден – този на състезанието „Откриватели на артефакти“, което се проведе в музея на града. В надпреварата, подготвена от учителите Елена Георгиева и Георги Желев, се включиха 18 момичета и момчета – жители и гости на Тервел, които се разделиха на два отбора. Първият от тях носеше името „Чигот“, а противниците бяха от отбор „Авитохол“. За тях бяха подготвени 7 задачи от различно естество. Още първата игра грабна нахъсаните за победа тийнейджъри, защото трябваше в залите на музея да открият скрито съкровище. Във втората част на играта участниците обясниха значението на всяко от съкровищата и защо е толкова ценно за жителите на нашия край. Втората задача бе да разпознаят традиционни предмети от бита на хората - експонати на музея, като съответно разкажат и тяхното предназначение. В третата игра децата трябваше да облекат по една кукла с традиционна за жителите на общината носия, а след това да разкажат какво знаят за този вид костюм. Четвъртата задача повиши градусите на емоциите до последно, защото трябваше да подредят пъзел по зададена схема, без да знаят какво ще се получи като изображение. Последва задача, в която трябваше да обяснят кои са символите на Тервел и техните елементи. Следващата игра върна участниците в дните на Добруджанския събор, защото трябваше да украсят в правилните цветове логото на събор - традиционна добруджанска шевица. На финала всеки от състезателите трябваше да сподели кое за тях занимание през „Ваканция в музея“ им е направило най- силно впечатление. Всички единодушно поставиха на първо място срещата си с народната певица Калинка Вълчева, но не пропуснаха да отбележат и майсторския час при Веско Луков, разходката до скалните манастири и всичко останало.
За усърдието и активното участие и учениците, и техните наставници в дебрите на историята получиха за спомен пъзел с емблематичните за Тервел паметници и сгради, дипляна с исторически факти, книжка-сканди (подарък от приятеля на ОДК Костадин Станчев) и почерпка, осигурени от община Тервел. НДТ


 


Сходни връзки

ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ – ЕДНО РАЗЛИЧНО ЗАНИМАНИЕ В „НАШЕ ЛЯТО“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди