изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:49 EEST
АКО ВЯРВАТЕ НА СТАТИСТИКАТА: Графика показва реалните заплати в България по области    
НовиниДостатъчно високи ли са заплатите в България? Ако зададете този въпрос на някого в област Видин, където статистиката измерва най-ниска средна заплата през второто тримесечие на 2015, надали ще получите положителен отговор. Ако обаче попитате някого в София, където средната заплата е повече от два пъти по-висока от тази във Видин - най-вероятно ще получите отговор „да", пише money.bg.

Институтът за пазарна икономика публикува статия, в която анализира процесите на пазара на труда и възнагражденията на него. Общият извод: заплатите ускоряват ръста си.

Това показват данните на националната статистика за заплатите за първите две тримесечия на годината. Докато през последните четири години заплатите растяха с по 6-7% на година, тази година ръстът им достига близо 8% на годишна база.

Най-добре е положението в столицата, където, освен че са най-високи спрямо останалата част от страната, продължават и да растат с най-бърз темп - с 11-12% за първото полугодие.

Този бурен ръст е в унисон с факта, че областта създава и най-много нови работни места: наетите през първите шест месеца са средно с около 11 000 повече спрямо миналата година.

В същото време огромните различия между трудовите пазари по области се запазват, а някои области не участват във възстановяването на трудовия пазар и продължават да губят работни места. Не е изненада, че болшинството от тези области са в Северна България - Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Шумен, Плевен.

Всички те отчитат спад в броя на заетите през първите шест месеца на 2015 г., което вероятно е и едно от обясненията зад сериозния ръст на заплатите - съкращенията започват от тези с най-ниска квалификация и най-ниски заплати, което пък води до покачване на средната заплата на тези, които остават на работа.

Ето и пълната графика (по данни на НСИ за Q2/2015) със средните заплати по региони:



http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

АКО ВЯРВАТЕ НА СТАТИСТИКАТА: Графика показва реалните заплати в България по области | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
АКО ВЯРВАТЕ НА СТАТИСТИКАТА: Графика показва реалните заплати в България по области
Автор: Anonymous да 2015-08-22 @ 15:38 EEST
Не вярваме на статистиката

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди