изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:17 EEST
П. КАЛЧЕВ: НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО СПИРАНЕ НА ТОКА НА „ВИК“    
ИкономикаСтана ясно, че от енергийния доставчик на дружеството са заявили намерение да спрат електрозахранването поради натрупани задължения. Управителят увери, че се работи, за да не се допусне това и добруджанци да останат без вода. „Убеден съм, че няма да се стигне до спиране на електрозахранването на „ВиК“, заяви за НДТ управителят на държавното дружеството „Водоснабдяване и канализация“ в Добрич инж. Петър Калчев. Поводът бяха разпространени до медиите писма на енергийния доставчик „Енергийна финансова група” АД, от които става ясно, че, ако до 25 август водната фирма не плати задълженията си, от 2 септември ще бъде спряно електрозахранването.

Писмата бяха изпратени с имейл и до медиите от анонимен подател.
С едното ЕФГ информира, че след 8 часа на 2 септември трябва да се преустанови снабдяването с електрическа енергия на държавното дружество „Водоснабдяване и канализация” – Добрич, поради неплатени фактури за ток.
От друго писмо на компанията става ясно, че водното дружество има просрочени задължения в размер на 1 984 637 лева, като други две фактури, които са с падеж в края на август и на септември, са за още 1 420 481 лева. Дружеството припомня, че договорът за доставка от 27 март миналата година, който е влязъл в сила от 1 май 2014 г., е с едногодишен срок на действие. След изтичане на договора, той  е прекратен. Доставките на електрическа енергия след тази дата се явяват такива по неформален договор без определен срок.
От „Енергийна финансова група” АД заявяват, че дават срок до 25 август на „ВиК” да изплати дълговете си. В противен случай, ще бъде поискано „Енерго Про мрежи” да спре снабдяването с ток на водното дружество, се казва още в писмото.
Не искам да се създава паника сред населението, каза Петър  Калчев. Той потвърди достоверността на писмата. Според него, не са препратени до медиите от фалшив адрес. Това е интрига, която се създава от бивши и настоящи служители на дружеството, които целят неговата дестабилизация, допълни управителят.
Той увери, че за решаване на проблема се работи отдавна. Ангажирани са Министерството на регионалното развитие и благоустройството, добричките депутати, областният управител, кметът. Петър Калчев е уверен, че няма да се стигне до спиране на тока на водната фирма. Той посочи също, че коментираните задължения са стари и се работи за тяхното погасяване. По време на неговото ръководство разходите за ток се плащат, макар и с големи усилия, обясни той. И допълни, че от дълго време се водят преговори за получаване на заем от финансова институция, с който да се покрият разходите за еленергия.
Дружеството проведе нова процедура за избор на доставчик на еленергия и той е избран. Това, че не е предишната фирма, също, според инж. Калчев е причина да поставя толкова ултимативно въпроса. Не може да се пристъпи към получаване на ток от новия доставчик, докато не бъдат разплатени задълженията към стария.
Припомняме, че през септември 2012 г. Добрич 40 часа остана без вода, след като токът на ВиК-дружеството в града беше спрян заради дълг от 3,7 млн. лева. По-късно КЗК наказа „Енерго Про” за злоупотреба с господстващо положение, когато е спрял електрозахранването на ВиК-Добрич, и го глоби с 1,7 млн. лева. НДТ


 


Сходни връзки

П. КАЛЧЕВ: НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО СПИРАНЕ НА ТОКА НА „ВИК“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди