изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:51 EEST
ДОБЪР ПРИЕМ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА БИВАЦИ В ШАБЛЕНСКО    
ТуризъмБивакуващите в Шабленско радушно приемат идеята за създаване на временни биваци на територията на Община Шабла. Дори с топло чувство са казвали, че искат да си дават парите, за да не бъдат притеснявани като нарушители, обясни кметът на Общината проф. Райна Бърдарева.

„Хората не са недоволни от това, че трябва да плащат за бивакуване“, заяви кметът. Група полицаи, общинари и данъчни са ги обходили. Според кмета, бивакуващите се радват на химическите тоалетни и контейнерите. „Към момента това е алтернативата ни, тъй като имаме територии, но нямаме удобства“, каза проф. Бърдарева. Тя посочи, че се плащат по 2 лева за 10 кв. м площ, независимо дали е каравана или палатка.
Тази година кемпери не е имало, но за следващата година е предвидено такива да има разположени в Тюленово.
За първи път в България Община Шабла създаде временни биваци, като форма на пребиваване на морския бряг. Чрез тях тя цели да канализира и проконтролира дивия туризъм, посочват от морската община. Общата площ на местата за бивакуване е почти 195 дка. Определените за целта терени са четири - на север от Дуранкулак, близо до граничарския плаж, на север от къмпинг „Крапец“, в близост до бункера на Езерец и в южната час на Тюленово, местността „Ашалък“.
Приетата от Общинския съвет – Шабла такса за устройване на бивак на определените за това места е 2 лв. за 10 кв.м. на денонощие. Таксите могат да бъдат заплащани на място, както и в кметствата на съответните села. От 13 август започват действия по ефективното привеждане на изпълнение на разпоредбите на наредбата, като неспазващите я ще бъдат санкционирани от контролните органи.
Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Североизточен регион, Димитър Димитров коментира пред „Фокус“, че е огромен е интересът на туристите за къмпингуване по Северното Черноморие. Той посочи, че туристическия бранш работи активно с общините Шабла и Каварна, за да се намери решение на това къде могат да къмпингуват хората, защото нуждата от такива съоръжения е огромна. Димитрова коментира още, че през тази година община Шабла е обособила и няколко района, в които може да се бивакува. Той подчерта, че целта на бивакуването е хората да се потопят в природата, но все пак има осигурена охрана, която да следи за живота и здравето на туристите. По думите му, вероятно община Шабла е една от малкото, ако не и първата община в страната, която предоставя такива общински терени, на които хората биха могли регламентирано да бивакуват. НДТ


 


Сходни връзки

ДОБЪР ПРИЕМ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА БИВАЦИ В ШАБЛЕНСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди