изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:05 EEST
РБ "ДОРА ГАБЕ" - МЯСТО ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ /СНИМКИ/    
КултураРегионална библиотека „Дора Габе” работи за насърчаване информационната грамотност, ученето през целия живот, гражданското участие и социалното сближаване, личностното и общностно развитие на гражданите от Добрич и областта. Стремежът на културната институция е местната общност да приема библиотеката като жизнена и важна част от обществото, предпочитан информационно-образователен и културен център с широк спектър от библиотечно-библиографски и информационни услуги.

Библиотеката подкрепя любознателността, стремежа към знание и самоусъвършенстване, създаване отношение и разбиране за необходимостта да се чете, като отделя специално внимание на ранното детско четене. Разработва програма „Детство мое”, съдържаща разнообразни инициативи за насърчаване на четенето от най-ранна възраст и подпомагане на учебния процес. 
Стреми се да организира разнообразни дейности за учениците в горните класове, за развиване на информационна грамотност, извънкласни форми на обучение, популяризиране на учебните посещения в библиотеката и др. Провеждат се викторини, литературни състезания, срещи-разговори, прожекции, информационни дни. Библиотеката е място за извънучебни часове по проекти. Особено активни са участниците в клубове по проект „Успех” на МОН, които ползват читалните на библиотеката за проучвания на определена тема, за беседи и др.
Като част от образователната среда, екипът на библиотеката съдейства за повишаване качеството на образованието и обучението и овладяване на ключовите компетентности на гражданите. Разполага и предоставя за ползване Интерактивен кабинет, оборудван с интерактивна дъска, където се прилагат съвременни форми на обучение, провеждат се семинари-обучения, срещи на педагози, презентации, викторини, олимпиади и конкурси.
Сектор „Краезнание” подкрепя и работи в сътрудничество с училищата в града и областта, провежда извънучебни занимания за ползване на краеведския архив на библиотеката, насърчава краеведското издирване по летни читателски програми и др.
Библиотеката се стреми да изгражда съвременни компетентности, необходими на гражданите за тяхното личностно развитие, по-добрата им реализация на пазара на труда.
Центърът за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката разполага с 13 компютъризирани места с безплатен достъп до Интернет, оказва консултантска помощ на потребителите при търсене на информация или ползващи средствата за комуникации, извършва справки и консултации при ползване на правно-информационна система Ciela, предлага услугата „Информационно гише на предприемача”.
Паралелно със справочно-информационната и консултантска дейност се развива и образователната и обучителна дейност на ЦИСБО. Обучението е както групово, така и индивидуално - потребителите се учат да сърфират в Интернет, да търсят работа, да изготвят за кандидатстване за работа и др. Библиотеката работи за утвърждаването си като център за придобиване на дигитални компетентности. В Обучителния център се провеждат обучителни курсове за начална компютърна грамотност за потребителите на библиотеката, в който се включват основно читатели на възраст 50+. Преминалите курсовете се възползват от възможността, която им се предоставя - обучението и консултантската помощ да продължат индивидуално и след курса - в ЦИСБО.
Обучителният център е място за провеждане на квалификационни обучения за библиотекарите от град Добрич и областта. Организират се информационни дни, които се провеждат в приятна атмосфера и диалог. Освен с презентации, подготвени от библиотекарите, участниците се провокират да се включат и със свои презентации, което допринася за повишаване на дигиталната им култура и за създаване на по-добри умения да презентират.
В проект по програма „Глоб@лни библиотеки - България” за дигитализация на краеведски документи – ценни книги, диапозитиви и грамофонни плочи, се включиха доброволци за придобиване на дигитални компетентности от различни целеви групи - ученици, студенти, активни пенсионери, бивши колеги от библиотеката.
Сред партньорите на библиотеката е и Областен информационен център – Добрич, който представя възможности за ученически и студентски практики, актуални програми за осигуряване на заетост и възможности за повишаване качеството на образованието през периода 2014-2020 г., участва в съвместни уебинари с библиотеката.
В подкрепа на формалното образование, на кандидат-студентите и техните родители се предоставят информационни материали за специалностите във висшите учебни заведения, условията и сроковете за кандидатстване, класиране и записване; за приемните изпити; за битовото устройване и социалните придобивки на студентите.
Библиотеката създава възможности за учене през целия живот на представители на уязвимите групи – деца, ученици и възрастни със специални образователни потребности и в неравностойно положение, като развива целогодишна програма „Различията ни обединяват”.
Сред целите на библиотеката са стимулиране въображението и творческия потенциал на гражданите, предоставяне на възможности за индивидуално творческо развитие на хора в различна възраст, укрепване на съзнанието за културно наследство, оценяване на изкуството, научните постижения и иновациите, предоставяне на достъп до културните изяви на всички изпълнителски изкуства, насърчаване на междукултурния диалог и културното разнообразие.
Библиотечните специалисти се стремят да бъдат необходими и полезни за обществото, да имат реален принос в повишаването на качеството на живота на гражданите. Важно условие за добрите резултати, в осъществяване на дейностите в подкрепа на формалното и неформално образование и ученето през целия живот, е успешното партньорство с МК, ББИА, община град Добрич, РИО на МОН, дирекция „Хуманитарни дейности”, Отдел "Образование и култура", отдел „Социални дейности”, Бюро по труда – Добрич, Областен информационен център – Добрич, Общински център за кариерно развитие, учебни заведения, културни институти и др.

Галя Маринова
РБ „Дора Габе”


 


Сходни връзки

РБ "ДОРА ГАБЕ" - МЯСТО ЗА УЧЕНЕ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди