изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:31 EEST
НАД 250 МЪРТВИ БЕБЕТА ДЕЛФИНИ ЗА МЕСЕЦ    
Екология Или пет пъти повече от официалните данни, преброиха от "Да запазим Корал". Това са данните до момента от преброяването на група граждани от инициативата "Да запазим Корал" и експерти от неправителствената организация "Зелени Балкани", заели се да събират, картират и разследват тревожно зачестилите случаи на изхвърлени мъртви делфини по бреговете на цялото българско Черноморие от края на юли.

250 е броят на постъпилите и обработени от тях граждански сигнали от 25 юли до 25 август 2015 г., но вече има още 42 нови сигнала, които все още не са добавени към общата статистика. Те се събират в информационна мрежа, създадена по спешност от доброволците, след като стана ясно, че държавните органи са затруднени да поемат стотиците сигнали, да направят налагащите се аутопсии и да установят своевременно причината за масовото измиране на делфините, които са защитен вид, а убийствата им са престъпление по Наказателния кодекс.
Всички мъртви бебета делфини са от един и същ вид – муткур, или т.нар. морска свиня, сочи изследването им. Това е третият вид китоподобни, които се срещат в Черно море, наред с черноморски бутилконос делфин (афала) и обикновения делфин. Всички те са защитени по Закона за биологичното разнообразие и при намиране на мъртви екземпляри следва да се подава сигнал до РИОСВ.
Институциите отчитат пет пъти по малко мъртви делфини  - общо 41. Това е броят на регистрираните от двете екологични инспекции в Бургас и Варна случаи на мъртви делфини от началото на август, или над пет пъти по-малко от броя, съобщен от Атанас Русев.
МОСВ: Причината не е военни учения
Като трудно определят от екоминистерството установяването на конкретните причини за смъртта на делфините в тези случаи. Обяснението им е, че намерените трупове най-често са в напреднал стадий на разлагане и това не позволява да бъдат взети проби за изследване и да бъдат извършени аутопсии.
За възможните причини МОСВ се позовава на доклад "Анализ и оценка на факторите на смъртност при делфините", изготвен във връзка с изпълнението на проекта за изучаване на китоподобните: "смъртността най-често се дължи на болести или на заплитане на делфините в рибарски мрежи". Според доклади от проекта "Изграждане на национална мрежа за мониторинг на китоподобните в Черно море", изпълняван през 2011 г., повишаването на броя на изхвърлени на брега мъртви делфини за даден период може да е свързано и с промени в морските течения или посоката на вятъра, пишат още от ведомството.
Въпреки че все още не са ясни причините, ведомството посочва изрично, че "от наличната към момента информация не може да се направи извод, че високият брой намерени мъртви делфини е свързан с провеждане на военни учения". Такива бяха едни от най-спряганите хипотези до момента.
Възможните причини
Освен военни учения другите възможна причини за тази смъртност сред делфините, сочени от експерта Димитър Попов и от Атанас Русев, са естествено заболяване или зараза, което лесно може да се докаже след аутопсия; токсично замърсяване в морето, което също става ясно след аутопсия или други наблюдения. Възможна причина е вследствие някакво необичайно събитие (земетресение, взрив, сонари и т.н.), бързото изплуване от голяма дълбочина и смърт заради ефектите от декомпресия. И на последно място и може би най-вероятна причина за случилото се е уловът в мрежи (дънни мрежи и др.). Установено е, че стопанският риболов е най-честата причина за избиването на този вид делфини навсякъде по света. Фактът, че има само малки бебета, почти еднакви по размер, говори ясно в полза на подобна хипотеза, коментира Русев в публикацията си.
Според неофициалните версии за причини са и мощно шумово замърсяване вследствие на човешка дейност, като например сеизмичните проучвания или теренни проучвания за находища на петрол. По официална информация обаче тази година от българската страна сондирания не е имало.
 


Сходни връзки

НАД 250 МЪРТВИ БЕБЕТА ДЕЛФИНИ ЗА МЕСЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди