изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:43 EEST
КОПИЕ НА ТРАКИЙСКИ БОЕН КОРАБ ТРЪГНА ОТ БОЛАТА КЪМ ТРОЯ    
Новини Истински тракийски боен кораб, реплика на плавателен съд отпреди 3500 години, потегли във вторник на пътешествие през Черно море до останките на легендарната Троя. Той е точно копие на плавателния съд на тракийския цар Резос, с който владетелят участвал в Троянската война, и показва как са изглеждали корабите на древните траки.

Корабът е част от проект от поредицата на телевизията “Непозната земя” и му предстои да плава до останките на легендарната Троя., съобщава БНТ.
Днес на залив Болата край Каварна специален екипаж ще се впусне във водите на едно най-страшните морета – Черно.
Корабът е същият, като тези отпреди 3 500 години. Така са изглеждали корабите на древните траки. От исторически източни се знае, че в античната епоха траките са взели участие в битката при Троя, плавайки на кораби от далечни разстояния. Този кораб е точна реплика на бойните от онова време. Съграден е по технологиите на траките, без нито един пирон, без никаква автоматизация. Но, направата му не е самоцелна. Идеята на колегите ни от “Непозната земя” е корабът да измине пътя през Босфора до Дарданелите към Троя.
Атанас Димитров, режисьор споделя, че това е пътешествие, което трябва да докаже, че траките са стигали до древна Троя, както пише Омир в Илиада. В 10-та песен се споменава как там пристига тракийският цар Резос със своята бляскава колесница. Когато пристига, той освен че е със своят кораб, е и със своите коне.
Екипът на “Непозната земя” подготвя специално шоу на българския бряг, в което вече обучените коне ще слязат сами от кораба. Екипажът на Резос не е бил от роби, а от обучени воини. Избирали са най-добрите. Важно е било да имат отлични умения в гребането и ветроходството. Днес екипажът е от 18 съвременни спортисти, студенти в спортната академия, атлети, който отговорят на изискванията за античните войни, които ще поемат по техния път. НДТ




 


Сходни връзки

КОПИЕ НА ТРАКИЙСКИ БОЕН КОРАБ ТРЪГНА ОТ БОЛАТА КЪМ ТРОЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.26 секунди