изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:28 EEST
В АЛБЕНА СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ „АКАД. ТАШО ТАШЕВ” – ХРАНЕНЕ И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ    
ЗдравеОт 4 до 6 септември ваканционно селище Албена ще бъде домакин на 14-ия Международен симпозиум „Акад. Ташо Ташев” – Хранене и затлъстяване. В престижното събитие ще участват учени от България, Румъния, САЩ, Русия, Канада, Франция, Мароко, Израел, Дания, Турция, Гърция и др.

Основните теми на симпозиума са в сферата на превенцията на детското затлъстяване, особеностите на храненето и затлъстъстяването в Балканските страни и др. Ще бъдат представени резултати от европейски проекти по тази тематика – PREVIEW, EPHE, MOCA и др.
Водещи лектори на събитието са проф. Волкан Юмюк (Турция), проф. Мариа Хасапиду (Гърция), проф. Макс Маислос (Израел), д-р Франсоаз Рови-Сос (Франция), проф. Виолета Йотова (България).
Конгресът се организирва традиционно от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, която преди два месеца отбеляза 20 години от създаването си.
Проблемът с детското затлъстяване в България е феномен от съществено медицинско и социално значение. Последните проучвания показват увеличение на затлъстяването и наднорменото тегло с 5-15% (в зависимост от възрастовата група). От 1 до 6 септември тази година във ваканционно селище Албена ще се проведе за трети път "Училище за здраве - за деца, родители и учители“ като метод за превенция на затлъстяването в детска възраст като част от европейския проект EPHE. Мероприятието е организирано от БАСОРД и Министерството на образованието и науката под патронажа на министъра на образованието. За 6 дни родители с децата си и учители преминават обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. На всички участници се извършват антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Денят им започва със сутрешна гимнастика на плажа, след което следват плуване в морето и басейна, разходки и лекции за децата и за родителите и учителите. Опитът от това училище се мултиплицира  в различните училища в България. В учебните програми се планира да се въвведе образователен курс по здравословен начин на живот, включително храненето и физическата активност.
Към четирите основни акцента на европейския проект – консумация на зеленчуци и плодове, достатъчна консумация на вода, достатъчен сън и повишена физическа активност, се прибавят два нови със значение за българските деца - консумация на мляко и млечни продукти и значение на хранителните традиции – Балканска диета. НДТ
 


Сходни връзки

В АЛБЕНА СТАРТИРА МЕЖДУНАРОДЕН СИМПОЗИУМ „АКАД. ТАШО ТАШЕВ” – ХРАНЕНЕ И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди