изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:06 EEST
УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА: Министър Танева разкри колосалните загуби от санкциите в млечния сектор    
Земеделие Загубите, които понася млечният сектор у нас от санкциите на ЕС срещу Русия и намалените заявки от Китай са огромни, стана ясно днес при посещението на министъра на земеделието и граните Десислава Танева в Тутракан. Тук тя откри Крайдунавския парк в града и пред журналисти обясни проблемите, с които се сблъскват фермерите, породени от в актуалната политическа обстановка в Европа и света.

Стандартът на нашата страна е такъв, че няма как да разполагаме с финансови ресурси и средства като тези на богатите страни-членки. Ние сме пълноправна страна-членка на ЕС и настояваме за справедлива и адекватна подкрепа като такъв член. Всяка една мярка, която се прилага от Комисията, зад нея стои европейски бюджет, а той се формира от всички страни-членки” .Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на Крайдунавския парк в Тутракан, предаде „Фокус”.

„Инструментите, които се прилагаха, не могат да ни повлияят, защото в България няма заводи за производство на сухо мляко. Настояваме да има допълнителни мерки, които могат да се приложат и да са ефективни за нашия млечен сектор, според спецификата му. А когато има такива инструменти за подкрепа те трябва да могат да влияят на всяка от страните-членки. Това е искането ни и ние бяхме първите, от месец декември. Към момента нямаме конкретен резултат, надявам се на 7 септември да има такова решение”, обясни министър Танева.

„На 7 септември ще има общоевропейски протест, ще участват и български фермери, организирани от българските асоциации по животновъдство. Очаква се основно от големите страни-членки да са на протеста. Предвид политическата обстановка, санкциите, намалените заявки от Китай, тази ситуация беше прогнозирана. Мисля, че можеше да се вземат допълнителни мерки по-рано. Дано да се вземат на 7 септември като краен резултат, това искаме всички”, посочи министърът на земеделието и храните.

„Загубите в млечния сектор се оценяват на 51 млн. евро. От тези средства, единственото, което направихме беше от държавния бюджет да отпуснем ресурс от 21 млн. лева, с които подкрепихме животновъдството”, поясни министър Танева.

„Съгласно статистиката, която водим в министерството и данните, които подаваме към Комисията, за месец август, ние имаме регистрираната най-ниската цена на изкупуване на млякото, за последните пет години. А спрямо месец август миналата година, цената е по-ниска с 23%. Към момента нашата цена е малко под средната цена на изкупуване в ЕС, каквато статистика и анализ ни дава обсерваторията за млякото към Комисията”.  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТКРИХА ТОПЛАТА ВОДА: Министър Танева разкри колосалните загуби от санкциите в млечния сектор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди