изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-07-04 @ 15:48 EEST
СИГУРНОСТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Стартира процедурата за избор на банки-кредитори за разплащане на дълговете от 650 млн. евро към аме    
ИкономикаСофия. Стартира процедурата за избор на банки-кредитори, които да осигурят финансиране в размер на 650 млн. евро за разплащане на дълговете към американските централи. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя изрази надежда, че ще се появят банки, които да предложат максимално добри условия за заем, които да бъдат в интерес на БЕХ и българския енергиен сектор. Министър Петкова отбеляза, че регламентираните срокове трябва да бъдат спазени, което предполага, че има около два месеца за развитие на процедурата.

Задълженията, които има НЕК към двете американски централи до този момент са близо 900 млн. лева, но е възможно за този период да се увеличат.
Министър Петкова уточни, че стартират две процедури - едната за осигуряване на кредит, а другата – облигация. Тя допълни, че за този кредит няма държавна гаранция.
Във връзка с процедурата по търсене на газ и нефт в блоковете "1-22 Силистар" и "1-14 Терес" Черно море Петкова посочи, че до края на месеца министерството очаква да види подадените оферти. По думите й, до момента има закупена документация от голям брой фирми. На въпрос дали има притеснения от това, че финансовият междинен отчет на "Булгаргаз" предвижда 31% намаляване на местния добив на газ тя отговори, че е спокойна, тъй като първоначалните геоложки проучвания са доста оптимистични.
Министърът на енергетиката каза още, че предприетата мярка - създаването на Фонд „Сигурност на електроенергийната система” отчита доста добри резултати - близо 3 млн. лв. са постъпили само за седем дни. Според нея това е знак, че нещата в българската енергетика съвсем скоро ще тръгнат в друга посока.
Във връзка с газовата връзка Гърция- България Петкова обясни, че няма как политическата ситуация в Гърция да не се отрази на такъв глобален проект. Тя увери, че от българска страна се предприемат всички необходими действия и подчерта, че се изчаква правителство в Гърция, което да може да направи окончателното инвестиционно решение. Министърът на енергетиката добави, че след това проектът би трябвало да стартира, защото е изключително важен.
Относно интерконектора Румъния-България Петкова съобщи, че избраната българска компания с немски подизпълнител, се е отказала на 2 септември поради отношенията с подизпълнителя й. В следствие на това, „Булгартрансгаз” е решил да прекрати процедурата и да стартира нова. По думите на министър Петкова, това ще забави изграждането и довършването на интерконектора с Румъния. Тя изрази оптимизъм, че нещата ще се случат максимално бързо и в срок.
 


Сходни връзки

СИГУРНОСТ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ: Стартира процедурата за избор на банки-кредитори за разплащане на дълговете от 650 млн. евро към аме | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди