изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:40 EEST
ОТВАРЯНЕТО НА ГКПП КТРУШАРИ-ДОБРОМИР ЩЕ ПОЧАКА...    
НовиниОбластният управител д-р Новоселска получи отговор от Министерство на вътрешните работи във връзка с въвеждането в експлоатация на съвместния ГКПП Добромир (Румъния) - Крушари (България). Изпращаме ви в синтезиран вид писмото, което получихме преди месец. Припомняме и за настъпили след това изменения в нормативната уредба, които отнемат правомощията на областните управители по отношение на ГКПП, и ги предоставят за управление на Агенция „Митници“.

ПРЕСЦЕНТЪР – ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ДОБРИЧ
Информация до медиите
10 септември 2015 г.



    Областният управител д-р Маргарита Новоселска получи отговор от Министерство на вътрешните работи във връзка с въвеждането в експлоатация на съвместния ГКПП Добромир (Румъния) - Крушари (България)

    Поради засилен обществен интерес относно въвеждането в експлоатация на ГКПП Крушари, Областният управител д-р Маргарита Новоселска отправи запитване до Министерство на вътрешните работи. Предоставяме в синтезиран вид писмото от Началника на кабинета на министър Румяна Бъчварова:
    След размяна на ноти на 13 юли 2012 г. в София, е сключено Споразумение между правителството на Република България и правителството на Румъния, относно откриването на нови гранично-пропускателни пунктове по държавната граница между двете държави в точките Крушари (България) - Добромир (Румъния) и Кайнарджа (България) - Липница (Румъния), утвърдено с Решение № 799 от 28.09.2012 г. на Министерския съвет.
    Веднага след това започват преговори, в резултат на които е приет Протокол, относно съвместен контрол за преминаване на границата на граничен контролно-пропускателен пункт Добромир (Румъния) - Крушари (България).
    Съгласно чл. 1 от Протокола, съвместният ГКПП Добромир – Крушари, е разположен на територията на Румъния, на трансграничен път между населените места Добромир (Румъния) - Крушари (Р България).
    На бъдещия ГКПП на румънска територия са налични помещения от леки преместваеми конструкции (тип фургон), в които ще се извършват граничните проверки на преминаващите пътници и МПС от гранично полицейските органи на двете държави. Електрозахранването от румънската страна е осигурено чрез електрически генератор, а водоснабдяването посредством водоноски.
    Към настоящия момент, се казва в писмото на министъра, е осигурено необходимото за ГКПП компютърно оборудване - работни станции за АИС “Граничен контрол”. Определени служители от групите за охрана на държавната граница от Гранично полицейско управление (ГПУ) Силистра и ГПУ Генерал Тошево са преминали двумесечен курс на обучение “Работа на ГКПП”. С обучените служители Главна дирекция “Гранична полиция” има готовност да осигури работата на пункта.
    Основната пречка пред въвеждането в експлоатация на пункта, е липсата на свързаност с мрежата за пренос на данни на МВР. В Дирекция “Комуникационни и информационни системи" – МВР, е направен анализ, че за да се осигури достъп до информационните системи на МВР на ГКПП Кайнарджа-Липница, който е подобен на ГКПП Добромир – Крушари, са възможни 2 варианта.
    В първия вариант, се предвижда изграждане на радиорелейна връзка посредством монтиране на антенна мачта на покривната конструкция на ГКПП. За реализиране на този начин на осъществяване на достъп до МПД на МВР се предвижда индикативно финансиране от 52 000 евро без ДДС.
    При втория вариант, за свързване на ГКПП към информационните системи на МВР, се предвижда изграждане на желязна конструкция с височина 20 м на българска територия за монтиране на външно комуникационно оборудване и полагане на подземен оптичен проводник с дължина около 200м. Предвижданото индикативно финансиране за реализиране на втория вариант е 108 000 евро без ДДС.
    В писмото от Министерство на вътрешните работи се подчертава, че по проекта за изграждане на трансграничен туристически път между община Крушари и община Баняса няма предвидено финансиране за закупуване и инсталиране на горепосоченото комуникационно оборудване. Такова не е предвидено и в бюджета на МВР, поради което точна дата за въвеждане в експлоатация на пункта не е определена.


•        Междувременно, с настъпили изменения в нормативната уредба, се отнемат правомощията на областните управители по отношение на ГКПП, които се предоставят на Агенция „Митници“.
    В бр. 64 от 21 август 2015 г., в Държавен вестник е обнародвано постановление на Министерски съвет № 214. С § 1 от това постановление, е изменена и допълнена Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове, като всички правомощия, с които разполагаше Областният управител по Наредбата за ГКПП, са предоставени на Директора на Агенция „Митници“.
    Съгласно заключителните разпоредби на Постановление № 214 от 14.08.2015 г., за областните управители остава единствено задължението:
    В тримесечен срок от приемане на постановлението, да предадат на директора Агенция „Митници“ за управление урегулираните поземлени имоти, отредани за ГКПП и сградите, построени върху тях, които не са предоставени за управление на министри или ръководители на други ведомства за изпълнение на функции, свързани с извършването на граничен контрол, и цялата свързана с тях документация.
    Имотите и вещите, на територията на ГКПП, които не са предоставени за управление по съответния ред, се управляват отново от директора на Агенция „Митници“.
 


Сходни връзки

ОТВАРЯНЕТО НА ГКПП КТРУШАРИ-ДОБРОМИР ЩЕ ПОЧАКА... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди