изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:05 EEST
Русия вдига залозите за Сирия    
КоментариС отказа си да изясни мащаба и характера на военното си присъствие в Сирия, Русия вдига залозите и печели предимство преди началото на сесията на Общото събрание на ООН, която започва на 15 септември. Западът е държан в пълно неведение за оръжията и „експертите“, които Москва е изпратила в близкоизточната държава.

На сесията, на която за първи път от 8 години ще присъства руският президент Владимир Путин, темата Сирия ще бъде сред ключовите. Основната позиция на Москва не се е променила – сирийският президент Башар Асад трябва да бъде включен в преговорите за преходно управление и международните усилия за овладяване на „Ислямска държава“.
Американски официални лица заявиха вчера, че Русия е изпратила два кораба и оборудване в Сирия, както и неголям брой военни. Ливански източници твърдят, че бойци на Москва се сражават рамо до рамо с войските на Асад срещу халифата.
„Въпросът трябва са бъде решен в ООН. Това изцяло нова ситуация, която Вашингтон и Москва трябва да обсъдят“, казва за Ройтерс дипломат, пожелал анонимност.
В последните няколко седмици Кремъл дава постоянни сигнали, че иска среща на четири очи между Владимир Путин и Барак Обама в Ню Йорк. От Белия дом твърдят, че нямат информация за планиран  разговор. Дори той да не се състои обаче Русия е длъжна, макар и само за пред гражданите си, да покаже интерес от подобна среща, за да представи Путин като диалогичен и незаменим партньор на Вашингтон и миротворец, въпреки ситуацията в Украйна.
Вашингтон вече нееднократно изрази тревогите си от повишеното руско военно присъствие в Сирия и оказа натиск върху няколко държави да откажат преминаването на самолети с хуманитарна помощ за режима в Дамаск. Москва определи този ход като „дебелашки“.
„Първо ни обвиниха, че въоръжаваме т.нар. „кървав режим, който преследва борците за демокрация“, казва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Сега версията е друга – пречим на борбата срещу тероризма. Това са пълни глупости“, обобщава тя.
Руското министерство на извънредните ситуации праща по няколко самолета с хуманитарна помощ на месец за Сирия. Западът се опасява, че машините всъщност пренасят оръжия. Това, което го тревожи е тънката разлика между „военни експерти“ и „военни инструктори“. Защото работата на вторите е да обучават как се борави с оръжие.
Според московския експерт по отбрана Иван Коновалов повишеното пращане на кораби, вероятно е свързано със забраната, издадена от някои държави като България, да пуснат руски самолети.
Миналата седмица Путин заяви, че е твърде рано да се говори за включването на Русия в международната коалиция, воюваща срещу „Ислямска държава“. Пращането на руски ВВС в Сирия обаче, където САЩ вече нанасят удари по позиции на ИДИЛ, предизвика притеснения.
Руски дипломати допускат, че Кремъл може ловко да си изиграе картите като отстъпи на САЩ водещата позиция по отношение на Сирия и Асад в замяна на отстъпки за Украйна, включително отмяна на санкциите.
Експерти обаче определят такава сделка като невъзможна. По този повод обаче в Туитър стана популярен следният виц: „Майка на руски войник го пита как е на фронтовата линия в Украйна. А той й отговаря: „Не се безпокой, мамо. Вече стигнахме в Дамаск“.
http://epicenter.bg/
 


Сходни връзки

Русия вдига залозите за Сирия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди