изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:07 EEST
ПРЕДСТАВИХА КНИГАТА "ЧЕШМИТЕ НА ДОБРУДЖА" НА ИВАН ЖЕЧЕВ    
НовиниНовата, трета поред книга на краеведа и родоизследовател Иван Жечев "Чешмите на Добруджа" бе представена в сряда. На събитието присъстваха кметът на община град Добрич Детелина Николова, директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" Дияна Борисова, краеведи, историци, представители на културни институции, граждани.




Книгата "Чешмите на Добруджа" е издадена под патронажа на Детелина Николова. Методическа помощ Иван Жечев получава и от кметовете на останалите общини в областта. На тях, на Веселин Влаев от Тервел и на арх. Витлием Чалъков авторът изказва сърдечна благодарност.
В предговора към книгата Иван Жечев отново изплаква своята болка за обезлюдяването на българските села. С тъга говори за възрастните мъже и жени в тях – остарели, прегърбени, безсилни. За това, че ги няма чудните кръшни хора по мегданите, младите моми с красивите добруджански носии, момците, навили навове с кръстосани връви, с хубави цървули и каръм калпаци. „Моми и момци, които са си правели срещи на големите каменни чешми. Там си давали дума за вярност, за женитба и бъдещ съвместен живот“, споделя авторът.
Книгата „Чешмите на Добруджа“ показва над 250 снимки на каменни чешми в Добруджа. За тези в Добрич, Добричка и Каварна е публикувана информация, предоставена от специалисти от съответните общини. Авторът започва да документира чешмите докато е кмет на село Тянево през периода 1999-2002 година. Тогава с подкрепата на кмета на община Добричка Петко Петков успява да възстанови в селото две от действалите чешми – Иванпеневата и тази в преселската махала. Фотосите, публикувани в книгата, вече бяха показани в изложба - в общините Добричка, Добрич и Крушари, в Областна администрация и в селата Победа и Житница. През октомври ще бъде експонирана в галерията в Каварна. НДТ





 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА КНИГАТА "ЧЕШМИТЕ НА ДОБРУДЖА" НА ИВАН ЖЕЧЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди